ΕΝΦΙΑ: ΔΕΚΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ

 

Για πολλούς φορολογουμένους, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, λόγω των αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων.Οι απαντήσεις στις βασικότερες ερωτήσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής, είναι οι εξής:

1.     Θα εκδοθεί καινούργιο εκκαθαριστικό για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων;

Αυτό, με βάση τον σχεδιασμό, δεν πρόκειται να συμβεί. Θα εκδοθεί καινούργιο εκκαθαριστικό μόνο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών. Και αυτό θα συμβεί επειδή θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων. Όλοι οι υπόλοιποι θα διατηρήσουν το ίδιο εκκαθαριστικό.

2.     Ποιος θα είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών;

Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στις χθεσινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους βουλευτές, θα γίνει διπλός υπολογισμός. Δηλαδή θα διατηρηθεί ο τρόπος υπολογισμού όπως περιγράφεται στον υφιστάμενο νόμο του ΕΝΦΙΑ και θα γίνει ένας νέος υπολογισμός με βάση τις τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ του 2013. Ο φορολογούμενος θα πληρώσει με βάση τη χαμηλότερη αξία.

3.     Θα είναι μεγάλες οι διαφορές φόρου;

Σε πολλές περιπτώσεις, η μείωση του φόρου θα είναι πολύ μεγάλη καθώς με τη διαδικασία που περιέγραφε ο νόμος του ΕΝΦΙΑ, οι αξίες σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν να είναι τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που η αξία του ακινήτου υπερέβαινε τις 300.000 ευρώ, κάποιος ήταν υποχρεωμένος να καταβάλλει και συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Τώρα, θα συμβεί το ανάποδο: οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν και ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο ακινήτων. Προσοχή: Υπάρχουν ακίνητα, στα οποία η χαμηλότερη τιμή είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη μεθοδολογία του 2014. Αυτοί οι ιδιοκτήτες, απλώς θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό που έχουν και αυτή τη στιγμή στα χέρια τους.

4.     Θα υπάρξει έκπτωση φόρου για τα κλειστά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους βουλευτές και μάλιστα ακούστηκε ένα ποσοστό της τάξεως του 25-30%. Η χορήγηση αυτής της έκπτωσης δεν είναι καθόλου βέβαιη κα θα εξαρτηθεί από το δημοσιονομικό κόστος. Παραμένει ως προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών να βάλει στα ταμεία του 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο.

5.     Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος;

Το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για έξι δόσεις. Δηλαδή, η πρώτη δόση θα πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Οι έξι δόσεις αφορούν σε όσους κάνει να πληρώσουν πάνω από 50 ευρώ. Οι υπόλοιποι που βρίσκονται κάτω από τα 50 ευρώ, θα έχουν στη διάθεσή τους το πολύ τέσσερις δόσεις.

6.     Τα ειδοποιητήρια πληρωμής του φόρου θα αλλάξουν;

Αυτό υπαγορεύει το σχέδιο καθώς στα ειδοποιητήρια –τα έγγραφα που φέρουν και bar code και τα οποία προσκομίζουμε στην τράπεζα για να πληρώσουμε- αποτυπώνεται το ποσό της κάθε δόσης και αυτό θα αλλάξει για το σύνολο των φορολογουμένων. Στα ειδοποιητήρια θα φανεί και το αν θα δοθεί έκπτωση 1,5% για όσους αποφασίσουν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ. Έχει κατατεθεί και αυτή η πρόταση αλλά η υιοθέτησή της δεν είναι καθόλου βέβαιη.

7.     Πώς θα διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει στο Ε9;

Η ηλεκτρονική εφαρμογή προγραμματίζεται να ανοίξει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επανυπολογισμού των αξιών για τα οικόπεδα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Λογικά θα γίνει περί τα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για να κάνουν διορθώσεις χωρίς πρόστιμα ή προσαυξήσεις. Μετά την υποβολή του διορθωτικού Ε9, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρεί σε νέα εκκαθάριση του φόρου. Άρα και σε αυτή την περίπτωση, θα προκύπτει καινούργιο εκκαθαριστικό και καινούργιο ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου.

8.     Ποιοι θα δικαιούνται την έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος;

Υπάρχει πρόταση, να απαλειφθεί ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης η μη ύπαρξη οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση 50% δίδεται στους ιδιοκτήτες με εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ εφόσον η επιφάνεια των κτισμάτων τους είναι μικρότερη των 150 τετραγωνικών εφόσον δεν έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ακόμη και αν έχουν οφειλές, απαιτείται να είναι ρυθμισμένες. Με την απάλειψη του όρου για τις ασφαλιστικές οφειλές, θα παραμείνει η ρήτρα των οφειλών στο δημόσιο.

9.     Και πώς θα εντοπιστούν οι δικαιούχοι της έκπτωσης;

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι θα υποβληθούν αιτήσεις μέσω Taxis όπως συνέβη και με το κοινωνικό μέρισμα. Γίνονται προσπάθειες ώστε να μην απαιτηθεί η προσκόμιση εγγράφων στην εφορία από την πλευρά του φορολογούμενου και ο έλεγχος για τον αν πληρούνται τα κριτήρια ή όχι, να γίνει ηλεκτρονικά.

10.  Τι θα συμβεί στους δικαιούχους της έκπτωσης;

Θα βγει τελικό εκκαθαριστικό και ειδοποιητήριο πληρωμής του φόρου το οποίο θα εξασφαλίζει έκπτωση 50% ή και 100% αν κάποιος είναι πολύτεκνος ή έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

 

ΠΗΓΗ: NAFTEMPORIKI.GR

 

 

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

 

Διορθωτικές κινήσεις φέρεται να μελετά η κυβέρνηση αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν μετά το ραντεβού του Γκ. Χαρδούβελη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει έκπτωση 25%-30% για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Το μέτρο μπορεί να προχωρήσει εάν το κόστος είναι έως 100 εκατ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα ενώ η κατεύθυνση είναι η εξόφληση του φόρου να γίνει σε έξι δόσεις, εξετάζεται η δυνατότητα να δοθεί επιπλέον μια σε όσους έχουν αδυναμία.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση της εισπραξιμότητας (περί το 89%) με την οποία καλύπτεται η μείωση στους φόρους που θα βεβαιωθούν (περί τα 3 δισ. ευρώ η βεβαίωση με όλες τις εκπτώσεις).

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το ΠΑΣΟΚ. Όπως αναφέρει στην συνάντηση η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρια κυρίως ζητήματα:

α) Διορθώσεις λαθών και αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε ο ΕΝΦΙΑ να καταστεί δικαιότερος.

– Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοσθούν για τον υπολογισμό του φόρου σε οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (όπου υπήρξαν και τα μεγαλύτερα προβλήματα), οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ των συγκριτικών τιμών (ΦΑΠ 2013) και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τον φορολογούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χαμηλότερος φόρος για αυτές τις κατηγορίες που αθροιστικά θα φτάσει στα 167 εκατ. ευρώ.

– Συζητήθηκε επίσης το θέμα εφαρμογής της έκπτωσης στα ημιτελή κτίσματα και συμφωνήθηκε να εκδοθούν ειδικές οδηγίες ενημέρωσης, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές δηλώσεις από τους πολίτες.

– Συζήτηση έγινε και για τις περιπτώσεις των επιχειρηματικών ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων, καθώς και για τη βιομηχανική στέγη. Κατά την συζήτηση συμφωνήθηκε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις ως ασφαλιστικές δικλίδες.

β) Απαλλαγές και εκπτώσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ είναι αναγκαίο η ταχεία έκδοση των αποφάσεων εφαρμογής του νόμου, για την απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, για πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ανάπηρους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες. Πέρα από αυτό, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να εφαρμοσθούν κριτήρια ανάλογα με το «Κοινωνικό Μέρισμα», ώστε να μην υπάρξει ταλαιπωρία των δικαιούχων. Άρα να υπάρξει νέα ρύθμιση για να μην ζητούνται ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες.

Για το συγκέκριμένο θέμα ο Γκίκας Χαρδούβελης έδωσε τις σχετικές διαβεβαιώσεις ότι εξετάζεται η απάλειψη της προϋπόθεσης της ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν οι δικαιούχοι.

γ) Δόσεις για την εξόφληση του Νόμου.

Ζητήθηκε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ, έναντι των 5 που ισχύει σήμερα (να γίνουν 6-7 δόσεις).

 

SHARE