ΕΜΠΟΛΑ: Σε έκτακτη ανάγκη και η Νιγηρία – Από ελονοσία τα 2 ύποπτα περιστατικά στην Ελλάδα

ιος Εμπολα

[UPD] Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της εξάπλωσης της επιδημίας του ιού Έμπολα στην πιο πολυπληθή χώρα της Αφρικής.

Ο Τζόναθαν ενέκρινε επίσης την αποδέσμευση 1,9 δισεκατομμυρίου νάιρα (8,7 εκατομμυρίων ευρώ) για τον περιορισμό της επιδημίας.

Στη Νιγηρία έχουν καταγραφεί επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Έμπολα, αφού αρρώστησε ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στη Λιβερία. Μέχρι στιγμής οι θάνατοι στη χώρα από τον ιό φτάνουν τους δύο, ενώ αρκετές δεκάδες άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον άνδρα αυτό τελούν υπό παρακολούθηση.

Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας τις πληροφορίες περί εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, επρόκειτο για δύο περιστατικά ελονοσίας, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την ενδεικνυόμενη αγωγή. Ειδικότερα, είναι δύο Έλληνες, που είχαν ταξιδέψει στη Νιγηρία και επέστρεψαν εμφανίζοντας συμπτώματα λοίμωξης.

Ο πρώτος εκ των δύο ταξιδιωτών, μάλιστα, θορυβημένος από τον παγκόσμιο σάλο για την εμφάνιση κρουσμάτων Έμπολα, όταν παρουσίασε υψηλό πυρετό, προσήλθε χθες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ζητώντας να υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εντέλει ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία.

Ο δεύτερος ταξιδιώτης, αρχιτέκτονας, εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης. Οι γιατροί εκτιμούν ότι κατά 99% πρόκειται επίσης για κρούσμα ελονοσίας, καθώς τα συμπτώματα που εμφανίζει δεν μοιάζουν με εκείνα που προκαλεί ο ιός Έμπολα. 

Το τελικό πόρισμα, ωστόσο, των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβληθεί, θα κοινοποιηθεί αύριο, Σάββατο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκοσμίως κήρυξε ο ΠΟΥ 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό Έμπολα έχει τεθεί όλος ο πλανήτης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία παγκοσμίως αποτελεί η επιδημία Έμπολα στη δυτική Αφρική».

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ κάνουν λόγο για διεθνή κρίση, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στην έδρα του Οργανισμού στην Ελβετία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν ”χτυπηθεί” όσο πιο άμεσα γίνεται» τόνισε σε δραματικό τόνο η επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ Μάργκαρετ Τσαν.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 932 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ο ΠΟΥ συστήνει, μεταξύ άλλων, όσοι άνθρωποι έχουν έρθει κοντά σε πολίτες που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, να αποφύγουν τις μετακινήσεις για 21 ημέρες από την πρώτη επαφή.

ΣΟΚ: Γέμισαν πτώματα οι δρόμοι της Λιβερίας

Σοκ και μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι εικόνες που καταφθάνουν από τη Λιβερία, η οποία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Μονρόβια κι άλλων πόλεων αντικρίζει κανείς εγκαταλελειμένους ετοιμοθάνατους αλλά και παρατημένα πτώματα των θυμάτων του ιού.

Οι κάτοικοι της χώρας εγκαταλείπουν τα θύματα του Έμπολα από άγνοια και φόβο για τη δική τους υγεία αλλά και γιατί θέλουν να αποφύγουν να τεθούν σε καραντίνα από τις Αρχές.

Την Πέμπτη η Κυβέρνηση της χώρας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν να πετούν τα πτώματα, μια πρακτική που, όπως σημειώνουν οι αρχές, δείχνει ασέβεια στο νεκρό και βάζει σε υγειονομικό κίνδυνο και τους κατοίκους της χώρας.

eb2

eb3

eb4

eb5

eb6

eb7

eb8

eb9

 

Ομπάμα: Δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πληροφορίες για την έγκριση του φαρμάκου του Έμπολα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν έχει τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση ενός υποσχόμενου φαρμάκου που προορίζεται για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού Έμπολα. Παράλληλα δήλωσε ότι η αρχική αντίδραση θα πρέπει να είναι η θέσπιση μέτρων που θα αφορούν στη δημόσια υγεία ώστε να περιοριστεί η επιδημία.

«Πρέπει να επιτρέψουμε στην επιστήμη να μας καθοδηγήσει και δεν νομίζω πως έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αν το φάρμακο αυτό είναι χρήσιμο», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου. «Ο ιός Έμπολα, τόσο σήμερα όσο και στο παρελθόν, μπορεί να περιοριστεί εφόσον υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη δημόσια υγεία».

Τι είναι ο ιός Έμπολα και ποιές χώρες απειλεί – Κίνδυνος και για τις οικονομίες της Δ.Αφρικής

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Δευτέρα τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας ύψους 200 εκατ. δολαρίων για να συμβάλει στις προσπάθειες των αρχών στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Γουινέα να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του θανατηφόρου ιού Έμπολα.

Ο ιός Έμπολα, που προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90% μεταδίδεται μέσω επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων.

Η χρηματοδότηση αυτή σκοπό θα έχει να βοηθήσει τις τρεις χώρες να βελτιώσουν τα εθνικά συστήματα υγείας τους και να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής, όπως ανέφερε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός ο οποίος εδρεύει στην Ουάσινγκτον σε μια ανακοίνωση την οποία εξέδωσε.

Το χειρότερο ξέσπασμα επιδημίας του Έμπολα ως σήμερα έχει θέσει υπό τεράστια πίεση τους οικονομικούς πόρους και τα συστήματα υγείας των κρατών αυτών της δυτικής Αφρικής.

Με βάση την αρχική εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οικονομική ανάπτυξη της Γουινέας ενδέχεται να μειωθεί κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 3,5%, εξαιτίας της επιδημίας.

Χαμηλός στην Ελλάδα ο κίνδυνος

Χαμηλός παραμένει σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων ο κίνδυνος από τη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Ebola  για την Ελλάδα σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.

Η ιατρική κοινότητα εξέφρασε την άποψη ότι η επιδημία είναι εκτός ελέγχου στις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ωστόσο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την απειλή.

Μέχρι στιγμής μάλιστα έχουν δηλωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συνολικά 1.323 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα (460), Λιβερία (329), Σιέρρα Λεόνε (533), Νιγηρία (1)), συμπεριλαμβανομένων 729 θανάτων.

 Συναγερμός παγκοσμίως για τον θανατηφόρο ιό – Έκτακτα μέτρα

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής –Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία- αποτελεί το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί.

Τριάντα χιλιάδες άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον Αμερικανό διπλωμάτη που έχασε τη ζωή του από τον ιό Έμπολα στη Νιγηρία προσπαθούν να εντοπίσουν οι αρχές στη δυτική Αφρική και τη Βρετανία προκειμένου να φρενάρουν τον κίνδυνο μετάδοσης της θανατηφόρας ασθένειας.

Την ώρα που στη Δυτική Αφρική η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με την Σιέρα Λεόνα να κλείνει τα σύνορα και τη Λιβερία να βάζει λουκέτα στα σχολεία, ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως δεν συνιστά ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή κλείσιμο συνόρων εξαιτίας της επιδημίας του ιού.

Η Σιέρα Λεόνε κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία ώστε να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιδημία του ιού Έμπολα και θα επιστρατεύσει τις δυνάμεις ασφαλείας γΌια να εφαρμόσει το μέτρο της καραντίνας στις εστίες του θανατηφόρου ιού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της χώρας Ερνεστ Μπάι Κορόμα. Ανάλογα μέτρα έλαβε χθες και η γειτονική Λιβερία.

Ο ιός Έμπολα, που προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90% μεταδίδεται μέσω επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων.

Ο απολογισμός της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα σε κράτη της δυτικής Αφρικής δεν σταματά να επιδεινώνεται, με πάνω από 1.300 κρούσματα και 729 θανάτους ως την 27η Ιουλίου, και συμπεριλαμβάνει 57 νεκρούς από την 23η ως την 27η Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Από την 23η ως την 27η Ιουλίου, «συνολικά 122 νέα κρούσματα (επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα) καθώς και 57 θάνατοι σημειώθηκαν στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε», διευκρίνισε ο οργανισμός σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Ακόμη, ο ΠΟΥ ανέφερε πως οι αρχές της Νιγηρίας έχουν μέχρι στιγμής εντοπίσει 59 πρόσωπα τα οποία ήλθαν σε επαφή με έναν υπήκοο των ΗΠΑ ο οποίος απεβίωσε στο Λάγκος την περασμένη εβδομάδα όπου έφθασε από το Λιβερία μέσω του Τόγκο και της Γκάνας.

 

SHARE