ΕΛ ΕΡΙΑΝ: “Μικρό καλάθι” για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές – Ποιοί οι κίνδυνοι

Η ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε μεγάλη αναταραχή αυτή την εβδομάδα όταν ανακοίνωσε πως επιστρέφει σύντομα στις αγορές και δικαίως, αναφέρει σε άρθρο του στο Fortune ο πρώην επικεφαλής της PIMCO και νυν CEO της Allianz, Mohamed El-Erian.

Όπως παρατηρεί, είναι σπουδαίο μια χώρα που έχει υποστεί αναδιάρθρωση χρέους και έχει επιβάλλει ζημιές στους επενδυτές της να ανακτά την πρόσβαση στις αγορές μέσω της πρώτης εθελοντικής έκδοσης ομολόγου.

Με την ανεργία στην Ελλάδα να βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο 27% και αυτή των νέων στο 58%, λίγοι είναι τόσο ανόητοι ώστε να συγχέουν την πιθανή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές με ξεκάθαρο σημάδι για την οικονομία, υπογραμμίζει ο El-Erian.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο κίνδυνος σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται αλλού, στο ότι η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές μάλλον θα εμποδίσει παρά θα στηρίξει την ανολοκλήρωτη μέχρι στιγμής μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο, η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες επωφελείται και από την τρέχουσα συγκυρία στις αγορές, όπου παρατηρείται μια αξιοσημείωτη – αν και μη βιώσιμη – στροφή των επενδυτών σε ομόλογα υψηλού κινδύνου σε μια προσπάθεια αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων.

Όπως παρατηρεί, η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πολύ πρόθυμη να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πακέτο, καθώς μπαίνει στον «πειρασμό» να χρησιμοποιήσει την ανάκτηση της πρόσβασής της στις αγορές για να μειώσει την εξάρτησή της από τον επίσημο δανεισμό και τους όρους που αυτός συνεπάγεται.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι ωστόσο που μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί κοντόφθαλμη για την Ελλάδα δημιουργώντας κινδύνους για όσους επενδύσουν στα νέα ομόλογα.

  • Πρώτον, σύμφωνα με τον El-Erian, παρά την αξιοσημείωτη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί με ένα επιτόκιο λίγο χαμηλότερο από το 7%, ήτοι σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα για το χρέος. Επίσης, πρόκειται για πολλαπλάσιο κόστος δανεισμού σε σχέση με το επιτόκιο που προσφέρει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας.
  • Δεύτερον, το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πλέον έχει γίνει λιγότερο ευέλικτο, καθώς είναι δύσκολο να υποστεί νέα αναδιάρθρωση δεδομένου του ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στον επίσημο τομέα.
  • Τρίτον, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αναιμική.

Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα πριν βγει οριστικά από την κρίση που την οδήγησε στο χάος. Θα ήταν τραγωδία αν η επιστροφή της στις αγορές χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, καταλήγει ο El-Erian.

 

SHARE