ΕΚΤ: Με νέα “όπλα” οδηγεί τις αδύναμες τράπεζες σε διάλυση

Euro_ECB

Οι νέες εποπτικές αρμοδιότητες που θα έχει από το επόμενο έτος η ΕΚΤ θα την καθιστούν ικανή να ξεχωρίζει τις αδύναμες τράπεζες και να δυσχεραίνει την πρόσβαση τους στα ταμεία της, οδηγώντας κάποιες ενδεχομένως και σε διάλυση, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Μια τέτοια σκλήρυνση της προσέγγισης της θα διατηρήσει την ροή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ προς τις πιο σημαντικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα θα υποχρεώσει τις τράπεζες που καθυστερούν να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους εφεδρείες, θα κεντρίσει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να αναλάβουν τα προβλήματα και ενδεχομένως θα οδηγήσει ορισμένες τράπεζες σε διάλυση.

“Οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν ρευστότητα έναντι εγγυήσεων. Αλλά τι μπορεί να γίνει για τις τράπεζες που έχουν εθιστεί;” αναφέρει ένα πρόσωπο με γνώση του σκεπτικού της ΕΚΤ.

“Εάν μια τράπεζα επιστρέφει συνεχώς για να εξασφαλίζει ρευστότητα, (η ΕΚΤ) θα το κάνει πιο δύσκολο. Θα πρέπει να πληρώσει υψηλότερη τιμή. Θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί για την παροχή ρευστότητας”, προσθέτει.

 

SHARE