ΕΥΡΩΤΡΑΠΕΖΕΣ: Επαναξιολόγηση των εγγυήσεων στα προβληματικά δάνεια ζητά η ΕΚΤ – Τι παίζεται στο Eurogroup

ΕΚΤ: Θα ζητήσει επαναξιολόγηση των collaterals στα προβληματικά δάνειαΗ στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως προς το πώς ορίζονται τα προβληματικά δάνεια, θα είναι μια από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις στην ανακοίνωση που θα εκδώσει αύριο Τρίτη η ΕΤΚ για το πώς θα τεστάρει τους ισολογισμούς των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι λεπτομέρειες θα δώσουν στις 128 τράπεζες που συμμετέχουν στα stress tests την πιο λεπτομερή μέχρι στιγμής γνώση ως προς το πώς θα εξεταστούν τα βιβλία τους από τους επιθεωρητές, που θα πρέπει να αποφασίσουν πόσα επιπλέον κεφάλαια θα χρειαστούν.

Τα τεστ διενεργούνται με σκοπό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να «ξεκαθαριστούν» τα όποια προβλήματα αιωρούνται στις τράπεζες της ευρωζώνης, προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα επόπτη όλων των τραπεζών τον Νοέμβριο.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ορισμένες τράπεζες για να αποφασίσουν αν ένα δάνειο έχει γίνει προβληματικό, θα είναι κατώτερες αυτών που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για την αναθεώρηση των στοιχείων των δανείων, ανέφερε η μια από τις πηγές.

Οι κανόνες θα απαιτούν την εφαρμογή νέων αποτιμήσεων για οποιοδήποτε collateral δεν είχε αποτιμηθεί εντός ενός έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, ανέφεραν άλλες δυο πηγές, σημειώνοντας πως οι κανόνες θα συγκρίνουν τις εκτιμήσεις των τραπεζών για τις απώλειες δανείων, με αυτές εξωτερικών ελεγκτών.

Προσπάθεια συμβιβασμού στο Eurogroup για τις προβληματικές τράπεζες

Προσπάθεια συμβιβασμού για τις προβληματικές τράπεζες

Οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσουν να φθάσουν σε έναν συμβιβασμό αυτήν την εβδομάδα όσον αφορά στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, σε μαραθώνιες συζητήσεις με στόχο να διευθετηθεί ποιος θα αποφασίζει το κλείσιμο τραπεζών και ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό, σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του.

Η αναζήτηση μίας συμφωνίας αναμένεται να γίνει σήμερα και αύριο, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. θα συναντηθούν για να τροποποιήσουν την αρχική θέση που είχαν τον Δεκέμβριο, και την Τετάρτη, όταν αυτοί θα παρουσιάσουν τη νέα θέση τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενδεχόμενη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε το τελικό βήμα προς μία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, με μία εποπτική Αρχή για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ένα σύνολο κανόνων για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση των προβληματικών τραπεζών και ένα κοινό Ταμείο για τη χρηματοδότησή τους.

«Το έδαφος έχει προετοιμασθεί πολύ καλά, τώρα πρέπει να δείξουμε πολιτική βούληση. Θα μείνουμε εκεί (στη συνεδρίαση) όσο χρειάζεται για να βρούμε λύση» δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. που συμμετέχει στην προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας: «Είναι σαφές σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ότι, αν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, υπάρχει μόνο ένας δρόμος – να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε το Ευρωκοινοβούλιο».

SHARE