ΕΚΤ: Δεν θέλει να εμπλακεί πολιτικά στο ελληνικό δράμα – Απρόθυμη να αυξήσει το όριο των εντόκων

ECB--Απρόθυμη να αυξήσει το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων εμφανίζεται η ΕΚΤ σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, καθώς δεν επιθυμεί να εμπλακεί πολιτικά στο ελληνικό δράμα.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ βρίσκεται σε ιδιαίτερα άβολη θέση, καθώς ενδεχομένως κρατάει στα χέρια της το κλειδί για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά άβολη κατάσταση για την ΕΚΤ, δεδομένου ότι πρόκειται για μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, βούληση της οποίας είναι να παραμείνει μακριά από τον πολιτικό διάλογο για το μέλλον της Ελλάδας.

Όμως καθώς η ΕΚΤ συνιστά δανειστή έκτακτης ανάγκης, ίσως να είναι η μόνη που μπορεί να βάλει φρένο στην οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αυξηθεί το όριο της έκδοσης εντόκων γραμματίων από τα 15 δισ. ευρώ που βρίσκεται σήμερα, προκειμένου να καλύψει της χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα εγκρίνει το αίτημα, ενώ έχει ήδη δοθεί οδηγία στις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράσουν έντοκα του ελληνικού δημοσίου.

SHARE