ΕΚΤ: Κρατάει ζωντανή την Ελλάδα – Αύξησε το όριο του ELA κατά 2 δισ. ευρώ – Δεν αύξησε το κούρεμα στα collaterals

ECB--

Σε αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά δύο δισ. ευρώ προχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η ΕΚΤ με το συνολικό ποσό ανέβηκε στα 78,9 δισ. ευρώ, από τα 76,9 δισ ευρώ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και με πηγές από τη Φρανκφούρτη που το ίδιο το πρακτορείο επικαλείται, νωρίτερα, παρά τις ενστάσεις από την Bundesbank, που εισηγείται «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ είχε διαφανεί ότι δεν ήταν πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας.

Μάλιστα, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν ότι τα σκληροπυρηνικά της στελέχη, με επικεφαλής αυτά της Bundesbank, επιθυμούν το «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεόγραφα που προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο, να αυξηθεί, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσανατολίζεται να μεταθέσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε η ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να επιτρέψει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ενισχύοντας έτσι τη χρηματοδότηση του Δημοσίου.

Πρόσωπα με γνώση των διεργασιών στους κόλπους της ΕΚΤ είχαν προβλέψει ότι το ΔΣ της κεντρικής ευρωτράπεζας θα συμφωνήσει σε νέα αύξηση του ELA, πολλοί ωστόσο αμφέβαλαν.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Μ.Ντράγκι δεν θα βγάλει το …σωληνάκι και θα κρατήσει εν ζωή την ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε…κώμα. Σήμερα η ΕΚΤ θα αυξήσει το ELA από 75 στα 77 δισεκ. και δεν θα επιβάλλει νέο haircut στα collaterals των ελληνικών τραπεζών, ευελπιστώντας ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία.

Ρεαλιστικό και ορατό στόχο χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Eίχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.«Kατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας καθώς και η πορεία των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων» αναφέρει στη λακωνική ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

SHARE