ΕΚΤ: Αρχίζει η μάχη της διαδοχής Ντράγκι – Ράβει κοστούμι ο Βάιντμαν

Σε διετή περίοδο αλλαγών στα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κορυφαία όργανα, εισέρχεται η ΕΚΤ, η οποία  πρόκειται να κορυφωθεί με την επιλογή του διαδόχου του προέδρου Mario Draghi.

Μέχρι το τέλος του 2019, λήγει η θητεία των πέντε εκ των επτά ανώτερων αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης.

Η πολιτική, το φύλο, αλλά και οι ικανότητες θα καθορίσουν την επιλογή των υποψηφίων.

Η ίδια η ΕΚΤ ελάχιστο ρόλο θα διαδραματίσει, αφού η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι το αποφασιστικό στοιχείο.

Πρώτη κίνηση θα είναι η επιλογή νέου αντιπροέδρου που θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Vitor Constancio, θέση για την οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον ο Ισπανός Luis de Guindos.

Σύμφωνα με το Bloomberg ως διάδοχος του Draghi προαλείφεται ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann ωστόσο η επιλογή ενός Γερμανού εμπεριέχει κινδύνους αφού οι αγορές θα φοβηθούν απότομη έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ως πιθανοί υποψήφιοι εμφανίζονται επίσης οι Francois Villeroy de Galhau (διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας), Christine Lagarde (ΔΝΤ), Sharon Donnery και Philip Lane (Ιρλανδία).

 

SHARE