ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

 

“Η  Εθνική, αν αποφάσιζε να βγει στις αγορές, θα είχε μεγάλη επιτυχία”, δήλωσε τυο βράδι της Παρασκευής στον ΣΚΑΙ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλος. Η δήλωση, μόνο τυχαία δεν έγινε. Το Δημόσιο, το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν κάθε συμφέρον να καλυφθούν με ιδιωτικά κεφάλαια οι κεφαλαιακές ανάγκες, ώστε να παραμείνει αλώβητο το μαξιλάρι των 11 δις του ΤΧΣ, ώστε να χρησιμοποιηθεί σε επόμενη φάση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Όπως έγραψε χθες η στήλη MONEY TALKS του bankwars, “Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν στην αγορά, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προχωρήσει τελικά και η Εθνική, κατόπιν, όπως λένε, απαίτησης του Χ.Αλμούνια. Η αύξηση θα γίνει, αν ισχύσει το σενάριο, παράλληλα με την αύξηση της Eurobank”.

Eίναι δεδομένα τα εξής:

1. Η ΕΤΕ χρειάζεται  2,18 δισ. ευρώ και έχει καταρτίσει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος πλάνο κάλυψης των αναγκών αυτών μέσω της πώλησης 14 περιουσιακών στοιχείων της. Αν λοιπόν  η Εθνική προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, αφενός αποκτά μαξιλάρι για την περίπτωση που αντιμετωπίσει δυσκολίες η υλοποίηση του πλάνου και αφετέρου συγκεντρώνει κεφάλαια για να εξοφλήσει τις προνομιούχες μετοχές, ύψους 1,35 δισ.

2. Η διεθνής συγκυρία ευνοεί όσο ποτέ, την άντληση κεφαλαίων από την Ελλάδα. Ξένοι τραπεζίτες, επιμένουν ότι αυτή τη συγκυρία πρέπει να την εκμεταλλευτεί και η Εθνική και μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές, προτείνοντας να εγγυηθούν την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. «Η Εθνική διαθέτει τις καλύτερες επιδόσεις σε προ προβλέψεων κέρδη καθώς και “λίπος” περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να πωληθούν ή να αξιοποιηθούν» σημειώνει στέλεχος ξένης τράπεζας.

3. Αν η ΕΤΕ προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, θα έχει ανετότερο χρόνο να πουλήσει – και σε καλές τιμές – περιουσιακά της στοιχεία και θυγατρικές, τα οποία θα πουληθούν τώρα σε χαμηλές τιμές υπό την πίεση της κάλυψης των αναγκών μέχρι το φθινόπωρο.

4. Η πιθανή βέβαια αύξηση κεφαλαίου, με παραίτηση ή με επιμέρους  παραίτηση των παλαιών μετόχων, οδηγεί σε “χασούρα” (προσωρινή) όλους εκείνους που πήραν μέρος στην τελευταία αύξηση.

ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ (Πηγή euro2day)

“Ορόσημο αποτελεί η 15η Μαίου για το ενδεχόμενο διενέργειας αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής. Το ενημερωτικό δελτίο θα πρέπει να έχει εγκριθεί πριν τις 15 Μαίου, ώστε να μην απαιτηθεί η επικαιροποίησή του με τα στοιχεία α΄ τριμήνου του 2014.

Ταυτόχρονα, στις 18 Μαίου είναι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών και στις 25 Μαίου ο δεύτερος γύρος μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαίου ή το αργότερο ως τις 23 Μαίου.

Αν ως εκ τούτου επικρατήσει η άποψη για ΑΜΚ πριν τις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να γίνει με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης για να βγουν οι χρόνοι.

Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν την γενική συνέλευση (σ.σ πιθανή ημερομηνία η 9η Μαίου), όπως έγινε με Alpha και Πειραιώς και αμέσως μετά την έγκριση του ενημερωτικού να ακολουθήσει η πίστωση των νέων μετοχών και η έναρξη διαπραγμάτευσης”.

 

 

 

 

 

SHARE