ΕΘΝΙΚΗ: Η κρίσιμη εβδομάδα – Θα πετύχει η αύξηση κεφαλαίου – Γιατί θα μπουν Λάτσης, εφοπλιστές, επιχειρηματίες

Ο προεδρος της ΕΤΕ Γιώργος Ζανιάς (δεξιά) και ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίος κήρυξε χθες Εθνική συστράτευση για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνι

 

 

Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής θα επικυρώσει τυπικά το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και η έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε και θα κοπεί το δικαίωμα και θα αρχίσει η διαπραγμάτευσή του στο Χρηματιστήριο. Θα προηγηθεί reverse split των μετοχών  σε αναλογία μιας νέας μετοχής για κάθε δέκα (1/10) παλαιές.

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν εκτός από τον κ.Σπύρο Λάτση και πολλοί επώνυμοι Έλληνες επιχειρηματίες, εφοπλιστές αλλά και γνωστά ή άγνωστα ονόματα της ομογένειας. Θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου μεγέθους τυχόν αποτυχία του “εθνικού εγχειρήματος”.Η κινητοποίηση των επιχειρηματιών δεν οφείλεται φυσικά μόνο στην προθυμία τους να πάρουν μέρος στην “Εθνική προσπάθεια”. Απλά, επιχειρηματικά και…ελληνικά, κατάλαβαν ότι άλλο είναι να έχουν μια διοίκηση στην Εθνική που θα μιλάει ελληνικά και θα τους καταλαβαίνει και άλλο μια διοίκηση ξένων, που ο βασικός της στόχος θα είναι η “εκκαθάριση” του παρελθόντος  με ότι και αν αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους ίδιους. Όσον αφορά στους ομογενείς, πρόθυμους να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της τράπεζας ενώ γνωρίζουν πως βραχυοπρόθεσμα μέρος των κεφαλαίων τους θα πάει… στα σκουπίδια, το κίνητρο δεν είναι φυσικά μόνο…πατριωτικό. Βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία εισόδου στο ελληνικό “σύστημα”, το οποίο όλα τα προηγούμενα χρόνια τους είχε εκτός. Πολλοί μάλιστα από αυτούς τους ομογενείς που προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, αντιμετώπισαν την εχθρότητα του “συστήματος”, υπονομεύτηκαν οι προσπάθειες τους και μάλιστα, έχασαν και λεφτά.Να σημειώσουμε τέλος, ότι το εφοπλιστικό λόμπι πάντα ήθελε ένα ενεργό ρόλο στα πράγματα, αλλά και αυτό έπεφτε “θύμα” της διαπλοκής των εγχώριων επιχειρηματιών με το κράτος και τα ντόπια συμφέροντα των προμηθειών.
Η επιτυχία υπερκάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η αποτροπή της υπαγωγής της στο Ταμείο Χρηματιπιστωτικής Σταθερότητας αποτελούν ισχυρό μήνυμα της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, προσωπικά του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης προς τα συμφέροντα, κυρίως ξένα, που μετά την αποτυχία του ντιλ με την Eurobank στόχευαν στον διαμελισμό της Εθνικής Τράπεζας και στην πώληση των…ιματίων της.Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτή, πέραν του Πρωθυπουργού, έπαιξε η Διοίκηση της Εθνικής που πέτυχε να πείσει επενδυτικά κεφαλαια να πάρουν μέρος στην αύξηση παρά το γεγονός οτι η καθαρή θέση της τράπεζας ήταν αρνητική. Το ποσό των 700 εκατ. ευρώ φαίνεται πως έχει συγκεντρωθεί μέσω επιστολών δέσμευσης που έχει στα χέρια του  ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς.Η  Εθνική διατηρεί αρνητική καθαρή θέση ύψους 2,1 δισ ευρώ με στοιχεία 2012, οπότε δεν αποκλείεται σύντομα η διοίκηση της να παρουσιάσει πρωτοβουλίες για να κλείσει σταδιακά αυτή την τρύπα, όπως η επαναγορά υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης. Επιπλέον η ΕΤΕ διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αξιοποιήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ώστε να πετύχει κεφαλαιακή επάρκεια.Γιατί μπαίνει στην αύξηση ο Όμιλος ΛάτσηΟ  Σπύρος Λάτσης αποφάσισε οριστικά να βάλει στην ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας το ποσόν των 80 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο ποσοστό του, συν 20 εκ. ευρώ.Μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100 -150 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκατ. ευρώ

Ο όμιλος Λάτση κατέχει σήμερα ποσοστό περίπου 11,5- 12% στην Εθνική. Εάν η τράπεζα περνούσε στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λόγω του dilution που θα επέλθει, θα πέσει στην περιοχή του 1%.Κατα συνέπεια ο όμιλος έχει κίνητρο να συμμετάσχει διότι: α) αν η αύξηση δεν πετύχει και ο ιδιωτικος τομέας δεν συγκεντρώσει το 10%, τα χρήματα του δεν κινδυνεύουν καθώς θα επιστραφούν ατόκως, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους μετόχουςβ) αν η αύξηση πετύχει, θα διατηρήσει αντίστοιχη μετοχική επιρροή– άρα και λόγο στο management- ή και μεγαλύτερη, ανάλογα με το ποσοστο αδιαθέτων που προτίθεται να καλύψει.

 

 

 

 


 

 

SHARE