Δ. Δασκαλόπουλος: Επαφές με Lagarde, Froman, Atkinson στις ΗΠΑ

Την υποστήριξη της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητάς στην ολοκλήρωση της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) θα μεταφέρουν στην Ουάσιγκτον η Ιταλίδα πρόεδρος του BUSINESSEUROPE Emma Marcegaglia και ο Έλληνας αντιπρόεδρος Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της BUSINESSEUROPE.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες 28 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Μαΐου, θα συναντήσουν μεταξύ άλλων: τον υπουργό Διεθνών Εμπορικών Διαπραγματεύσεων Mike Froman, την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, την αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Caroline Atkinson και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου των ΗΠΑ Tom Donohue.  Επίσης έχει προγραμματιστεί στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου ανοιχτό ντιμπέιτ με τη συμμετοχή του απερχόμενου πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.M. Barroso.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Δασκαλόπουλος θα υπογραμμίσει στους συνομιλητές του την ανάγκη επέκτασης της διατλαντικής συνεργασίας για να ξεπεραστεί οριστικά το φάσμα της κρίσης του 2008, καθώς ο κίνδυνος της μόνιμης οικονομικής στασιμότητας δεν έχει απομακρυνθεί.  Τα υψηλά δημόσια χρέη, η ανεργία και η υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας –θα τονίσει– πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα αλλά και τη μεσαία τάξη των προηγμένων οικονομιών, δημιουργώντας μία βαθιά κοινωνική κρίση για την οποία δεν υπάρχουν ακόμη πειστικές απαντήσεις.

Όπως σημειώνεται, η επίσκεψη των επικεφαλής της κορυφαίας επιχειρηματικής οργάνωσης της Ευρώπης πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία, μεταξύ των δύο γύρων διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία, στόχος της οποίας είναι ο δραστικός περιορισμός των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές και τις κοινές επενδυτικές δράσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.  Οι σχετικές μελέτες καταδεικνύουν ότι το μεγαλύτερο όφελος για ένα νέο πλαίσιο Διατλαντικής Συνεργασίας θα προκύψει από τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τον καλύτερο συντονισμό των εποπτικών αρχών.  Η εφαρμογή της συμφωνίας αναμένεται να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 0,5 % και να δημιουργήσει 1,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Δασκαλόπουλος, με την ιδιότητα του προέδρου του ΣΕΒ, θα έχει την ευκαιρία να προβάλει προς τους Αμερικανούς συνομιλητές του τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καθίσταται και πάλι πρόσφορο πεδίο επενδυτικών συνεργιών.

SHARE