Δολοφονία κορυφαίου Σέρβου πολιτικού στο Κόσοβο

Ένας από τους γνωστούς και πιο σημαντικούς πολιτικούς του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, σκοτώθηκε έξω από τα γραφεία του κόμματός του, στη βόρεια πλευρά της πόλης Μιτρόβιτσα, όπως μεταδίδει το BBC.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ακούστηκαν αρκετοί πυροβολισμοί που είχαν ως στόχο τον Ιβάνοβιτς, έναν από τους πιο μετριοπαθείς Σέρβους ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου. Τον Ιανουάριο του 2016, καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διέπραξε το 1999. Όμως, τον Φεβρουάριο του 2017, το εφετείο απέρριψε την απόφαση και διέταξε νέα δίκη.

Ο Ιβάνοβιτς ήταν επικεφαλής ενός σερβικού κόμματος του Κοσσυφοπεδίου που ονομάζεται «Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη».

Ήταν επίσης από ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά και επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο.

Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές της αποσχισθείσας σερβικής αυτόνομης επαρχίας.

Μετά την ανακοίνωση της δολοφονίας Ιβάνοβιτς, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του για να εξετάσει την κατάσταση.

SHARE