«Πόλεμο» με το δικαστικό σώμα άνοιξε ο Π. Πολάκης – Έρευνα από τον Άρειο Πάγο

Polakis«Πόλεμο» με το δικαστικό σώμα άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με τις δηλώσεις του περί εξαρτημένων δικαστικών να προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. 

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή και ζητά παρέμβααση Παυλόπουλου, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας ότι ο Π. Πολάκης πρέπει να πάει φυλακή!

Όπως είπε στην ομιλία του ο κ. Πολάκης, «υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τη δικαιοσύνη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το σώμα, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών, για να το πω κομψά, έχει δεσμεύσεις ή τέλοσπαντων να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρόντος ή του παρελθόντος».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση της βασιμότητας όσων κατήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος, παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στον αντεισαγγελέα Δημήτριο Δασούλα.

Συγκεκριμένα, η κ. Κουτζαμάνη διαβίβασε στον κ. Δασούλα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, που περιέχουν δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «… υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη.
«Το δικαστικό Σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών- για να το πω κομψά- έχει δεσμεύσεις ή- για να το πω λιγότερο κομψά- είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

Η εισαγγελική λειτουργός ζητά από τον συνάδελφό της να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελλομένων του κ. Πολάκη.Επίσης, η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να διενεργήσει οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει αναγκαία.

Αποστάσεις Παρασκευόπουλου

«Εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της» ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επερώτησης βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Κατά τη συζήτηση, ο πρώτος επερωτών Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπ. Υγείας Παύλου Πολάκη και έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό θέμα το οποίο δημιουργείται όταν ένα μέλος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι οι δικαστές δημιουργούν παρακυκλώματα και πρέπει να αντικατασταθούν. Τι θα κάνει ο κ. Πολάκης, τι θα ζητήσετε εσείς» είπε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης και εγώ προσωπικά, εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και τους δικαστικούς λειτουργούς της, σε απόλυτο βαθμό στη συντριπτική του πλειοψηφία. Δεν υπάρχει κατηγορία στην οποία να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Όμως, οι εξαιρέσεις ελέγχονται θεσμικά» απάντησε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Ο υπουργός αναγνώρισε το ατομικό δικαίωμα των πολιτικών υπερασπίζονται τις απόψεις τους, ενώ, αναφερόμενος ειδικότερα στον συνάδελφό του αναπληρωτή υπουργό Υγείας, είπε ότι οι καταγγελίες που έκανε δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα.

 

Παρέμβαση Παυλόπουλου ζητά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

 

dikastesΗ Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις χθεσινές «απαράδεκτες», όπως της χαρακτηρίζει, δηλώσεις που αποδίδονται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».

Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, σημειώνει η ΕΔΕ, «που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις».

Έτσι, η ΕΔΕ ζητεί την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση», ενώ ο κ. Πολάκης «οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».

Τέλος, αναφέρει η ΕΔΕ: «Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το δικαστικό σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».

Αδ. Γεωργιάδης: Ο Πολάκης πρέπει να πάει φυλακή

Tην έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους δικαστές, ένα 24ωρο μετά την αντιπαράθεση που είχαν οι δύο άνδρες στη Βουλή.

Σε σημερινή (17/06) ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο κ.Πολάκης, που όπως απέδειξα με έγγραφα στην Βουλή, πρέπει να πάει φυλακή, προσπαθεί να εκφοβίσει τους Δικαστές! Ο Πρωθυπουργός τί κάνει;».

ΠΑΣΟΚ:  Οι δηλώσεις Πολάκη ενισχύουν το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών

«Το νέο παραλήρημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Πολάκη, αυτή τη φορά εναντίον των δικαστικών λειτουργών, επιτείνει το κλίμα αμφισβήτησης των δημοκρατικών θεσμών», ανέφερε σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τις δηλώσεις που φέρεται ότι έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σχετικά με τη Δικαιοσύνη και τονίζει ότι «στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε λιγότερο από άλλη μία προκλητική, ωμή απόπειρα εκφοβισμού των δικαστών με ισοπεδωτικές γενικεύσεις και σενάρια, χωρίς στοιχεία, για παραδικαστικό κύκλωμα».

Προσθέτει επίσης ότι «ο χρόνος που ο κ. Πολάκης επέλεξε για να επιτεθεί στο δικαστικό σώμα, λίγες μόλις ώρες μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για παλαιότερες εκκρεμότητές του με τη Δικαιοσύνη, μόνο ως αθώα σύμπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί».

Το ΠΑΣΟΚ επικρίνει τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πως «εξακολουθεί να παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι σκιών και απειλών στην καρδιά της δημοκρατίας μας», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του και επισημαίνει ότι με «”αφέλεια” και δήθεν δονκιχωτισμό, η Κυβέρνηση σκηνοθετεί μάχες με φανταστικούς εχθρούς προς δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που “κλείνει τα μάτια” στις πραγματικές εστίες διαφθοράς, όπου κι αν αυτές εντοπίζονται».

Ποτάμι: Ο Πολάκης δεν έχει καταλάβει ότι είναι υπουργός

Τη  θέση ότι ο Π. Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι είναι υπουργός διατυπώνει Το Ποτάμι με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τα περί συμμετοχής δικαστών σε παραδικαστικά κυκλώματα.

«Ο κ.Πολάκης δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι είναι υπουργός. Με το γνωστό ύφος του ψευτόμαγκα συνεχίζει τις καφενειακού τύπου δηλώσεις. 

Επειδή οι καταγγελίες είναι πολύ βαριές, τον καλούμε να μιλήσει συγκεκριμένα και με στοιχεία» επισημαίνει Το Ποτάμι.

«Από όσα είπε ο υπουργός προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για την κυβέρνηση: τι κάνει αν σε έναν από τους βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, αυτόν της δικαιοσύνης, επικρατεί η ανομία;  Πώς την ανέχεται;  Τι έχει κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο για την αντιμετώπιση του παραδικαστικού κυκλώματος που καταγγέλλουν οι υπουργοί της;  Εκτός κι αν όλα αυτά είναι από τις γνωστές κουβέντες του αέρα, που είναι το αγαπημένο σπορ των υπουργών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» καταλήγει Το Ποτάμι.

SHARE