Διακοπές τέλος για την κυβέρνηση – Επιστροφή Σαμαρά – Βενιζέλου στα …θρανία της Τρόικας

 Για ένα δύσκολο φθινόπωρο προετοιμάζονται Σαμαράς-Βενιζέλος

Για την κυβέρνηση, διακοπές  τέλος από τη Δευτέρα. Μάχη σε δύο μέτωπα ετοιμάζονται να δώσουν το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Αφενός το έργο της  κυβέρνησης θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της τρόικας, αφετέρου η Αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει «θερμό» φθινόπωρο.

Ο Α.Σαμαράς  επιστρέφει  στην Αθήνα από την Πύλο μέσω Ναυπλίου, έχοντας επεξεργαστεί, από κοινού με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο όλους τους φακέλους με τις εκκρεμότητες της κυβέρνησης εν όψει της άφιξης της Τρόικα, αλλά και τις νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν από τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι για να κερδίσουν τη μάχη θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις εκκρεμότητες που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς να ληφθούν επιπλέον μέτρα, και παράλληλα να αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα θετικά σημάδια για την κοινωνία.

Πάντως, το μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές: «Η πολιτική μας είναι δεδομένη. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα. Προχωρούμε μπροστά κι όποιος αντέξει».

Προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την κινητικότητα, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, παραμένει η πορεία των εσόδων, από την οποία θα κριθεί η δυνατότητα της Αθήνας να παγώσει τη συζήτηση για νέα μέτρα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και να ανοίξει παράθυρο για νέα απομείωση του χρέους.

Τα στοιχήματα και οι εκκρεμότητες

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την ετοιμότητα της κυβέρνησης στο κρίσιμο πεδίο της κινητικότητας του Δημοσίου, καθώς, σε αυτή τουλάχιστον, τη φάση, η Αθήνα θα είναι έτοιμη να παραδώσει τη σχετική λίστα στην Τρόικα.

Αντιθέτως, για το επόμενο κύμα, που θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου, η ανησυχία είναι διάχυτη, αφού όπως όλοι αναγνωρίζουν, η δυνατότητα μαζικών μετακινήσεων έχει ελαχιστοποιηθεί.

Πέραν της κινητικότητας, η κυβέρνηση καλείται να ετοιμάσει το σχέδιό της για την αναδιάρθρωση των αμυντικών συστημάτων και την αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, να προχωρήσει στην επόμενη φάση της επέκτασης της επένδυσης της COSCO στον ΟΛΠ κ.ά.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, παραμένει η πορεία των εσόδων, από την οποία θα κριθεί εν πολλοίς η δυνατότητα της Αθήνας να παγώσει τη συζήτηση για νέα μέτρα στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και να ανοίξει παράθυρο για σταδιακή αλλαγή της πολιτικής σκληρής λιτότητας. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει σημαντική αύξηση των εσόδων, λόγω της καταβολής των φόρων εισοδήματος, Ακίνητης Περιουσίας κ.ά. Ωστόσο, ο κίνδυνος του δημοσιονομικού κενού καραδοκεί.

Προετοιμασία για τη ΔΕΘ  από Σαμαρά – Βενιζέλο

Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (7/9) ο πρωθυπουργός αναμένεται να διαμηνύσει ότι οι θυσίες των πολιτών «δεν πάνε χαμένες». Παράλληλα θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και θα επιχειρήσει να πείσει την κοινωνία ότι η κατάσταση αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο.
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, επικεφαλής κλιμακίου στελεχών του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών και κοινωνικών φορέων καθώς και με ηγετικά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, με το οποίους θα συζητήσει το ζήτημα της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος, θα αναφερθεί στους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση της χώρας οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, αποτελούν και τη βάση της Επικαιροποιημένης Προγραμματικής Συμφωνίας, με την οποία θα πορευθεί η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα
, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις πολιτικές για:

-Τις αναπτυξιακές προτεραιότητες στους Τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, των υποδομών, αλλά και του τουρισμού και της ναυτιλίας.

-Τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, στην ελληνική παραγωγή, με αιχμή της μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-Την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μετά την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών

-Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με αλλαγές στο φορολογικό, το «κανονικό ευρωπαϊκό κράτος», την επιτακτική ανάγκη για μικρότερο ενεργειακό κόστος κ.ά. αλλά και

-Στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής με μέτρα ανακούφισης των ανέργων, προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και τη διόρθωση μέτρων που θίγουν ιδιαίτερα το κοινωνικό σύνολο χωρίς να αποδίδουν στην οικονομία (π.χ. φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης).

-Επίσης στις προοπτικές ενίσχυσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση, με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Στο κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα μετέχουν και κυβερνητικά στελέχη του Κινήματος με αιχμή τα αναπτυξιακά και κοινωνικά υπουργεία, καθώς και οι υπεύθυνοι των αντίστοιχων Τομέων του κόμματος.

SHARE