Δεν είναι στην Αμφίπολη ο βασιλιάς Αλέξανδρος…

 

Ιδιαίτερα σημαντικό, χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού το αρχαιολογικό εύρημα στην Αμφίπολη των Σερρών, ωστόσο τονίζει στην προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωσή του, πως  «οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη».

Μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων στον Τύπο και τηλεοπτικών ρεπορτάζ που ταύτισαν τον εντοπισμό του αρχαίου τάφου με εκείνον του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, έως ότου ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.

«Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει:

«Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου».

SHARE