ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: “Δεν έχουμε λεφτά, στηρίξτε μας στα δύσκολα” – Τα “γυρίζει” ο Μάρδας: “Βρήκαμε τα 400 εκατ.”

(upd)”Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας, τις αγωνίες της αγοράς και των πολιτών. Θέλουμε τώρα ακόμα μεγαλύτερη στήριξη για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία που θα λύνει οριστικά τα προβλήματα αυτά, χωρίς να ξεφύγουμε από τις “κόκκινες γραμμές” μας στα θέματα συντάξεων, ασφαλιστικού και εργασιακών”, δήλωσε στον ΑΝΤ-1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα Ελλάδος.

Λείπουν από τα δημόσια ταμεία  400 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν μισθοί, συντάξεις και οι ανάγκες του κράτους , είπε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ.Μάρδας στο MEGA.
Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Μάρδας δήλωσε αισιόδοξος ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί , καθώς είναι μικρό το ποσό και αφορά μόνο σε μερικές ημέρες.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Συνάντηση άμεσα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε η ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερωθεί «με υπεύθυνο και ειλικρινή τρόπο για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας», ώστε να συμβάλει η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που της αναλογεί, στην εθνική προσπάθεια.«Η Ελλάδα τονίζει, σ΄ανακοίνωσή της, είναι πάνω από όλους και όλα» και προσθέτει:«Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες κι απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα κι όχι με δημιουργικές ασάφειες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.Η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει έμπρακτα και με πολλούς τρόπους στην εθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει η Πατρίδα μας και η κοινωνία τις συνέπειες της κρίσης. Κι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε για μια ακόμη φορά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κρίνεται απαραίτητη μετά «τη δημόσια ομολογία του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα» σε σημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή « ότι το Κράτος δεν διαθέτει τα χρήματα για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις αλλά και άλλες υποχρεώσεις του, στο τέλος του μηνός Απριλίου. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να προσφύγει στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος».

O KYBEΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΌΣΩΠΟΣ
– Δεν παίρνουμε τα λεφτά από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Δεν είναι κλειστός ο λογαριασμός. Μπορούν να τα παίρνουν πίσω, όποτε έχουν να καλύψουν ανάγκες τους. Τα χρήματα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν δεσμεύονται.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να αρνηθούν οι δήμοι να καταθέσουν τα χρήματα, μέχρι τουλάχιστον τις 7 Μαίου, όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ο νόμος μιλάει για υποχρεωτική μεταφορά των χρημάτων.

– Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε γιατί δεν υπήρχε νομοσχέδιο, ώστε να έλθει στη Βουλή με τροπολογία. Οι ανάγκες είναι επιτακτικές. Μέχρι το τέλος του μηνός λείπουν 400 εκατομμύρια. Αναγνωρίζουμε λοιπόν ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για μέχρι το τέλος του μήνα. Η Πράξη, δίνει ένα επιπλέον όπλο στην κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τρέχοντα προβλήματα. Προτεραιότητα είναι η πληρωμή των μισθών και των συντάξεων.

Ο Δ.ΜΑΡΔΑΣ

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, δήλωσε νωρίτερα ότι λείπουν από τα δημόσια ταμεία  400 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν μισθοί, συντάξεις και οι ανάγκες του κράτους, ωστόσο στη συνέχεια τα γύρισε, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα αυτά έχουν βρεθεί. 

Σε δηλώσεις του στο Mega ο κ.Μάρδας δήλωσε αισιόδοξος ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί , καθώς είναι μικρό το ποσό και αφορά μόνο σε μερικές ημέρες.

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε ότι το χρονικό όριο για τα «δανεικά» από φορείς και οργανισμούς είναι τρεις μήνες, όπως «φαίνεται μέσα από την διαδικασία».
Πρόσθεσε πάντως πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην ΠΝΠ το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας καθώς, όπως τόνισε, εάν οι Δήμοι περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούν να τα πάρουν οποιαδήποτε στιγμή, να τα πάρουν εντός ολίγων ημερών.

Κληθείς να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις των δήμων και των περιφερειών, ο κ.Μάρδας υποστήριξε ότι «οι δήμοι επιμένουν να θέλουν τα χρήματά τους στις εμπορικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν καταλαβαίνω γιατί».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει εάν κάποιος δήμαρχος αρνηθεί να δώσει τα χρήματα είπε πως όταν παραβαίνει κάποιος τον νόμο υπάρχουν επιπτώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι μόνο οι δήμαρχοι μπορούν να γνωρίζουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα αλλά θα ελεγχθούν για το έαν κατέθεσαν τα πραγματικά τους πλεονάσματα.

SHARE