Δείτε πως σχολιάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

«Κρατικοποιείται η Εurobank» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης από την Αθήνα της Neue Zürcher Zeitung. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Καλύτερη η αφετηρία της Πειραιώς και της Alpha». Η ελβετική εφημερίδα παρατηρεί: «Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank, που υπολογίζονται σε 5,8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπό τον έλεγχο του οποίου και θα περιέλθει η τράπεζα. Μετά την κρατικοποίηση η Eurobank θα πωληθεί. Τον Μάιο όλες οι ελληνικές συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οι μέτοχοι θα καλύψουν τουλάχιστον το 10%, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από το ΤΧΣ.

Από τις τρεις άλλες τράπεζες η Πειραιώς έχει την καλύτερη αφετηρία. Οι κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίζονται σε 7,3 δισ. Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχει, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μιχάλη Σάλα η πορτογαλική PCB με 400 εκατομ. ευρώ και η γαλλική Societe Generale με 170 εκατομ. Κατά συνέπεια η Πειραιώς θα χρειαστεί επιπλέον μόλις 160 εκατομ. ευρώ.

Αισιόδοξη ότι θα διατηρήσει την αυτονομία της είναι και η Alpha, της οποίας οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι με 4,57 εκατομ. ευρώ οι χαμηλότερες από κάθε άλλη συστημική τράπεζα. Στους μετόχους της ανήκουν επώνυμοι έλληνες επιχειρηματίες, καθώς και τα αμοιβαία κεφάλαια του Κατάρ με 4,75%. Μόλις πριν από λίγες μέρες οι μέτοχοι της Alpha αποφάσισαν να καλύψουν το ποσοστό 10% με δικά τους κεφάλαια.

Ανοιχτό παραμένει το μέλλον της Εθνικής Τράπεζας, της οποίας οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι 9,75 δισ. ευρώ. Σημαντικότεροι μέτοχοι είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και η εκκλησία, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Το ενδεχόμενο να περιέλθει η Εθνική υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συμμετέχει στην αναζήτηση επενδυτών ξεκινώντας επαφές με εφοπλιστές και επιχειρηματίες, ενώ την ίδια ώρα ιεράρχες της εκκλησίας απηύθυναν έκκληση στους μικρομετόχους να συμμετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να διατηρηθεί ο ελληνικός χαρακτήρας της Εθνικής Τράπεζας».

SHARE