ΔΝΤ: Έκτακτο σχέδιο για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας

IMF (1)

 

 

Έκτακτα σχέδια σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, καταρτίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Ταμείου.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Γιοργκ Ντεκρέσιν, υποδιευθυντής τουΔΝΤ για την Ευρώπη, προσθέτοντας: «Μιλάμε μαζί τους για τα έκτακτα σχέδια που διαθέτουν, για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους εθνικές τράπεζες, σε περίπτωση που η χρηματοδότηση για τις μητρικές τους διακοπεί ξαφνικά, και πως οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

Μια πιθανή επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στις βαλκανικές χώρες, όπου οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του τραπεζικού συστήματος, σημειώνει η εαρινή έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία των οικονομιών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Γιορκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ο οποίος παρουσίασε την εν λόγω έκθεση σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση τώρα σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, κάτι που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης.

Συγκεκριμένα, οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών αντιπροσωπεύουν το 14-22% του τραπεζικού συστήματος στις οικονομίες που συνδέονται με την Ελλάδα (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία), ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις σε αυτές τις τράπεζες είναι 100% ή και περισσότερο, παρ΄όλο που έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια αποτυπώνοντας τη μειωμένη ζήτηση δανείων και τη μικρότερη εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της μητρικής τράπεζας.

SHARE