ΔΝΤ: Η Ελλάδα γερνάει – Πλήγμα για την παραγωγικότητα

IMF (1)Για γήρανση του εργατικού δυναμικού στην Ευρωζώνη, κάνει λόγο σε μελέτη του το ΔΝΤ, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειειες. 

Όπως τονίζεται στη μελέτη, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες αρνητικές συνέπειες από τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρωζώνη, αναμένεται σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι αυτές οι χώρες καταγράφουν ήδη αυξημένα επίπεδα χρέους και πενιχρά δημοσιονομικά περιθώρια, και χρειάζονται ταχεία αύξηση της παραγωγικότητας προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και να μειωθεί η ανεργία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ταμείου, τις επόμενες δεκαετίες, αναμένεται σημαντική γήρανση του πληθυσμού της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα:

Πρώτον, ο αριθμός των συνταξιούχων να αυξηθεί, συγκριτικά με τον πληθυσμό σε παραγωγική ηλικία (15 – 64 ετών) και δεύτερον, ο μέσος όρος της ηλικίας του εργατικού δυναμικού να αυξηθεί (συγκεκριμένα, μέσε στην επόμενη 20ετία, οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 έως 64 ετών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν, από 15% σσο 20%), εξέλιξη η οποία πλήττει την παραγωγικότητα.

imf

SHARE