ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: “Αλέξη βάλε νερό στο κρασί σου”, 61% – Ρήξη 35% – ΣΥΡΙΖΑ 36,5% – ΝΔ 15,5%

 

 

Δημοσκόποηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δείχνει ότι η κοινή  γνώμη κουράστηκε από τις συνεχιζόμενες διοαπραγματεύσεις με τους εταίρους και ζητά συμφωνία σε ποσοστό 61%, καλώντας τον Πρωθυπουργό να μετριάσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Το 35% ζητά ρήξη με τους εταίρου. Εντυπωσιακό το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καθώς

Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή σκηνικού από τον Φεβρουάριο, όταν το 72% ενέκρινε τη γραμμή της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 22,5% διαφωνούσε.

Η πλειονότητα των πολιτών – σε ποσοστό 61% – θεωρεί πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μετριάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις δεδομένων των συνθηκών, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της. Το 39% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε πριν τις κάλπες.

Δεν υπάρχει πλειοψηφικό ρεύμα, αναφορικά με το ποια είναι η σωστή επιλογή σε περίπτωση που η συμφωνία δεν συμφωνεί με τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Το 30% πιστεύει ότι η συμφωνία θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το 28% προκρίνει τη λύση δημοψηφίσματος και το 27% προτιμά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σε πτώση η δημοτικότητα του κ. Τσίπρα, μεγάλο προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού  συνεχίζει τη πτωτική της πορεία μετεκλογικά και πέφτει στο 50%, από 70% που ήταν τον Μάρτιο.

Στην πρόθεση ψήφου πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μακράν πρώτο κόμμα, με διαφορά 21 ποσοστιαίων μονάδων από τη Ν.Δ. Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου απολαμβάνει τη στήριξη του 36,5% των πολιτών – βρίσκεται δηλαδή στα ποσοστά των τελευταίων εκλογών – με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 15,5%.

Στην τρίτη θέση συνυπάρχουν Χ.Α. και Ποτάμι (6%), ακολουθεί το ΚΚΕ  (4%), ενώ ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στα όρια της εισόδου στη Βουλή με 3%.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 13 και 15 Μαΐου για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

 

SHARE