Διαλύεται η ΔΗΜΑΡ – Εκτός Ψαριανός, Παπαδόπουλος, Μάρκου

94214-dhmarΣτα πρόθυρα της διάλυσης βρίσκεται η Δημοκρατική Αριστερά.

Η αρχή έγινε με την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνας Μάρκου, η οποία έκανε λόγο για «εμμονές».
Ακολούθησε η διαγραφή του βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανού στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, στην οποία ούτως ή άλλως αποτελούσε ξένο σώμα εδώ και καιρό.
Στη συνέχεια ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες θεωρούνταν από τις πλέον ανερχόμενες πολιτικές προσωπικότητες της ΔΗΜΑΡ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ απομένει με 11 βουλευτές.
Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές μόνο έκπληξη δεν προκαλούν. Η ατολμία του κόμματος του Φώτη Κουβέλη να λάβει συγκεκριμένες θέσεις σε καυτά ζητήματα και η απομόνωσή της από την προσπάθεια για ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς , οδήγησε και στην απομόνωσή της από την ελληνική κοινωνία.
Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τον Γρ. Ψαριανό
psarianosΑναφορικά με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι “ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με τη σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς”.
“Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Ψαριανός υποστήριξε ότι δεν ενημερώθηκε επίσημα από το κόμμα για τη διαγραφή του από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του Φώτη Κουβέλη για τη διαγραφή του, τόνισε χαρακτηριστικά: «ότι πει ο Ιούλιος Καίσαρας».
 
Δριμεία επίθεση  κατά του Φώτη Κουβέλη και της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ εξαπέλυσε ο βουλευτής Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση για τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.
«Η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό, αποτελεί ιδιαιτέρως δυσάρεστη εξέλιξη στα ζητήματα της ΔΗΜΑΡ και βαραίνει καταφανώς το εσωκομματικό κλίμα. Όποιες ενστάσεις κι αν υπάρχουν για τον τρόπο που χειρίστηκε τελευταία την σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ, δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η μακρά σχέση ζωής του Γρηγόρη με την ιστορία της ανανεωτικής αριστεράς, η ιδρυτική σχέση του με το κόμμα και η επί τετραετία συνεχής συμβολή και παρουσία του στους αγώνες μας» υποστήριξε ο κ.Ψαριανός.
«Είναι δε εκπληκτικό ότι θεωρείται ως ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν υπέγραψε μία αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος (αυτή για το δημοψήφισμα), λες και δεν ήταν απολύτως δικαίωμά του» τόνισε ο κ.Λυκούδης, υπογραμμίζοντας πως «φαίνεται ότι μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ».
Ανδρέας Παπαδόπουλος: Το κόμμα παίρνει διαζύγιο από αυτούς που το ίδρυσαν
Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, διαφωνώντας με τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.Σε επιστολή του πρός τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ασκεί κριτική λέγοντας ότι «το κόμμα παίρνει διαζύγιο από τα στελέχη που το ίδρυσαν» και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ηΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων. Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε; Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό».

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι ήλπιζε πως «η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού».

 
Ανεξαρτητοποιήθηκε η Κατερίνα Μάρκου
Νωρίτερα, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου ανακοίνωσε με επιστολή της προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, την αποχώρηση και την ανεξαρτητοποίηση της από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Κ. Μάρκου: Διάλογος…κωφών στη ΔΗΜΑΡ
Στην επιστολή της η βουλευτής επισημαίνει τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία περιήλθε σταδιακά το κόμμα που όπως αναφέρει, μέχρι σήμερα επιβαρυνόταν καθημερινώς σχεδόν από τη λειτουργία ενός παλαιοκομματικού, κλειστού, αυτιστικού μηχανισμού ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο «διάλογο κωφών» της εκλογικής ήττας, ο οποίος όπως λέει, αναπαρήγαγε ένα κλίμα χωρίς προοπτική, χωρίς καθαρό λόγο.
SHARE