ΣΟΙΜΠΛΕ : Καμία ελπίδα να μην έχουν οι Έλληνες για πολεμικές αποζημιώσεις – Τι απαντά ο Δ.Αβραμόπουλος

[UPD] Η γερμανική κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετείται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.

Επ’ αυτού ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμα δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό», είπε στην εφημερίδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Απάντηση Αβραμόπουλου

Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στα όσα δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Σε δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων».

Επίσης είπε ότι «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία».

Πρόσθεσε τέλος ότι η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες

Η σπουδή του κ. Σόιμπλε να κλείσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, είναι προκλητική, απαράδεκτη και νομικά αθεμελίωτη, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε επίσης αδιανόητο το γεγονός ότι η κυβέρνηση κρατά τον συγκεκριμένο φάκελο ως απόρρητο, επτασφράγιστο μυστικό, το οποίο, όπως επεσήμανε, τον δημοσιεύει το Spiegel, αλλά δεν το γνωρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Προανήγγειλε επίσης την κατάθεση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή με πρώτες τις υπογραφές του Αλέξη Τσίπρα και του Μανώλη Γλέζου «για να έρθει το θέμα γρήγορα στη Βουλή και με την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση να κάνουμε πράξη κάτι που δεκαετίες τώρα δεν έχει γίνει στα σοβαρά από το ελληνικό κράτος. Να διεκδικήσουμε δηλαδή αυτό που δικαιούμαστε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαρίας παρατήρησε: «Ο κ. Σόιμπλε και η παρέα του στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την άμεση εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού τουλάχιστον 162 δισ ευρώ, χωρίς τους τόκους, που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας και να μάθουν επιτέλους ότι θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις απέναντι στον ελληνικό λαό που φτωχοποίησαν με τα μνημόνια που επέβαλαν», αναφέρει στην αιχμηρή δήλωσή του ο κ. Μαριάς.

SHARE