ΔΕΠΑ: Γιατί οι “θεσμοί” άλλαξαν τη διοίκηση – Νέος CEO o Δημήτρης Τζώρτζης – Πρόεδρος Βελισσάριος Δότσης

«Καρατομήθηκε» η ηγεσία της ΔΕΠΑ λόγω των χρεών της ELFE

Αλλαγή κορυφής στη ΔΕΠΑ με απόφαση του ΤΑΙΠΑΔ και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Ενέργειας Γ.Σταθάκη.

Φεύγουν ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Κιτσάκος και ο πρόεδρος Γιώργος Σπανούδης. Στη θέση τους τοποθετούνται ο  πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δημήτρης Τζώρτζης (σ.σ. είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον Χ.Σπίρτζη και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο χώρο των εταιρειών τηλεπικοινωνιών) και ο Βελισσάριος Δότσης, μέχρι προσφάτως διευθύνων σύμβουλος της  Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε –  Enterprise Greece και παλαιότερα, στέλεχος της INTRALOT, από όπου και αποχώρησε, όταν η εταιρεία έχασε από την αυστριακή Novomatica το έργο στον ΟΠΑΠ.

Οι αιφνίδιες αλλαγές σχετίζονται με την υπόθεση των υπέρογκων χρεών ύψους 111 εκατ. ευρώ της “Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE”  (ΒΦΛ) προς τη ΔΕΠΑ, γεγονός που ενοχλεί το ΤΑΙΠΕΔ και τους δανειστές, αλλά και με τη “αργή”, όπως υποστηρίζεται προσαρμογή της εταιρείας, όσον αφορά στο ρόλο της στην εγχώρια  αγορά φυσικού αερίου.

Το χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το 2009 που μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη ήταν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Από το 2011 άρχισε να εκτοξεύεται και πλέον ανέρχεται σε περίπου 111 εκατ. ευρώ.

Αν και το χρέος αυτό είναι ακάλυπτο στο σύνολό του η Διοίκηση της ΔΕΠΑ εξακολουθούσε στη βάση δικαστικών αποφάσεων να επιτρέπει στην ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο για το εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης προπληρώνοντας την εβδομαδιαία κατανάλωση με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Η…ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΟΣΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Η  συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προβλέπει, μετά την απελευθέρωση της αγοράς από την 1η Ιανουαρίου του 2018, περιορισμό του ρόλου της ΔΕΠΑ στη αγορά φυσικού αερίου

Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρξει μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ στις θυγατρικές της Εταιρείες Διανομής Αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας καθώς και στις αντίστοιχες Εταιρίες Προμήθειας Αερίου χωρίς να αποζημιωθεί η δημόσια επιχείρηση.

Σημειώνεται, ότι στις θυγατρικές, η ΔΕΠΑ,  έχει μεν το 51%, αλλά οι ξένοι επενδυτές Shell (ΕΔΑ και ΕΠΑ Αττικής) και ENI (Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) έχουν το μάνατζμεντ..

Ο ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Υπό παραίτηση ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών Δημήτρης Τζώρτζης

Ο Δημήτρης Τζώρτζης αποφοίτησε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ.

Οι κύριοι τομείς εξειδίκευσής του είναι οι Τηλεπικοινωνίες, η Τηλεόραση, οι υπηρεσίες “3-play” και “4-play” και η ευρεία γνώση του σύγχρονου κόσμου των τεχνολογιών Πληροφορικής.

Έχει εργαστεί σε τεχνικές και διοικητικές θέσεις εταιριών, σε τομείς όπως Digital TV & Interactive Apps, wholesale Network & 3ple play Services development, ISP Corporate Product development, Statistics DB & TV Technology – CDN, όπως και ως ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος σε θέματα τηλεπικοινωνιών & μετάδοσης, ασφάλειας, τηλεόρασης και ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων.

Ο κ. Τζώρτζης έχει εργαστεί για 14 χρόνια στην Intracom, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στις Αττικές Τηλεπικοινωνίες και όταν αυτές εξαγοράστηκαν από την Hellas online εργάστηκε και σε αυτήν. Η πιο πρόσφατη εργασία του ήταν σε θυγατρική της Intralot.

SHARE