Γ. Στουρνάρας: Διαβατήριο για τις αγορές το QE – H Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

reuters2

Διαβατήριο για την έξοδο στις αγορές χαρακτήρισε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας την ένταξη της Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), χαρακτηρίζοντας προϋπόθεση τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξή του στο Reuters. Παράλληλα χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο για μείωση των «κόκκινων δανείων» στις ελληνικές τράπεζες.  

«Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σχετικά με το ελληνικό χρέος, η ελάφρυνση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o διοικητής της ΤτΕ.

«Τα capital controls χαλαρώνουν σταδιακά και σύντομα θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Η πλήρης άρση είναι το τέλος της διαδρομής», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, «για να φτάσουμε εκεί πρέπει να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και να περιληφθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση.  Πάνω από όλα, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει πλήρως η εμπιστοσύνη».

Ο Γ. Στουρνάρας αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, ανοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις για το χρέος ενδεχομένως τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η ΕΚΤ να περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, σημειώνει το Reuters.

Όπως κατέστησε σαφές, χωρίς μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα μπει στο QE. «Το QE εξαρτάται από το αν το χρέος είναι βιώσιμο.
Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι απτό σε ό,τι αφορά στα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους».

«Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις του QE, δηλαδή η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, είναι πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά των ελληνικών ομολόγων.
Θα είναι το διαβατήριό μας για να ξαναμπούμε στις αγορές», δήλωσε.

«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει μια έκδοση ομολόγων του χρόνου. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης συμβάλλουν σε μια “δοκιμή” των αγορών κάποια στιγμή που δεν είναι τόσο μακρινή. Προϋπόθεση είναι η ένταξη στο QE».

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμμα, ο διοικητής της ΤτΕ, υπογράμμισε πως «όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και το ΔΝΤ επίσης το αντιλαμβάνεται. Το Ταμείο είναι κοντά στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μέτρα για το χρέος και για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».

Για το ζήτημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο φιλόδοξος στόχος της ΤτΕγια μείωση του τεράστιου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 40% μέχρι το 2019 είναι «ρεαλιστικός» και θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας του χρόνου.

Όπως τόνισε, «οι CEOs των τραπεζών πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κατανοούν.
Με την ανάκαμψη, μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διορθωθεί, όμως δεν πιστεύουμε στους αυτόματους πιλότους».

Σύμφωνα με τον διοικητή, Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν NPEs και οι οποίες έχουν εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων σε Ισπανία, Κύπρο, Ιρλανδία και Ιταλία. «Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε περίπου έξι άδειες και υπάρχουν και άλλες στην αναμονή.  Αυτά τα funds θα φέρουν και τη δική τους ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι των NPLs θα επιτευχθούν», κατέληξε ο κεντρικός τραπεζίτης.

SHARE