Γ. Σταθάκης: Δύο απαράβατοι όροι για τη νόμιμη λειτουργία της Eldorado Gold στην Ελλάδα

“Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί, να τηρεί το υπογραμμίζω, με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο, δύο απαράβατους κανόνες”, ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Eldorado ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον realfm 97,8.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε: “Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί, υπενθυμίζω, ότι η παραγωγή ενός μεταλλεύματος το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές, δεν είναι μικρό θέμα. Συνεπώς η θέση μου είναι πάρα πολύ απλή. Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία πρώτον και δεύτερον η εταιρία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργία στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης, γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία. Πρέπει όλα τα μεταλλεύματα να παραχθούν στην Ελλάδα, μαζί και ο χρυσός, διότι αλλιώς το όφελος για την οικονομία, φεύγει το μετάλλευμα απλώς, δεν έχει ιδιαίτερο όφελος η ελληνική οικονομία πέρα από τις θέσεις απασχόλησης δηλαδή. Αλλά η καθετοποίηση σημαίνει 80% της αξίας θα μείνει στην Ελλάδα”.

Και ο Γιώργος Σταθάκης πρόσθεσε: “Άρα η θέση μας είναι πολύ απλή. Αυτοί οι δύο είναι οι όροι. Υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρία και από το δημόσιο. Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία. Η διαιτησία βγαίνει αυτήν την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί”.

Στο 60% οι αδειοδοτήσεις για Σκουριές, στο 100% η Ολυμπιάδα

Σύμφωνα με τον ίδιο “οι αδειοδοτήσεις βρίσκονται ακριβώς στο στάδιο που ανακοίνωσα χθες, 60% οι Σκουριές και 100% η Ολυμπιάδα, με τελευταία την προαναγγελθείσα από τις 10 Αυγούστου που συναντήθηκα με την εταιρεία άδεια προσωρινής λειτουργίας της Ολυμπιάδας, για έξι μήνες, μέχρι να τελειώσει η διαιτησία”.

Συνεπώς το επιχείρημα δεν ισχύει, υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις οι οποίες όμως εκπορεύονται από τις σύνθετες περιβαλλοντικές διαδικασίες. Να υπενθυμίσω ότι και η πιο απλή ενέργεια της εταιρείας χρειάζεται συνεχή αδειοδότηση… Η νομοθεσία εκ των πραγμάτων είναι πάρα πολύ αυστηρή περιβαλλοντικά και καλώς είναι. Και η ιδέα ότι θα τα κάνουμε χωρίς γραφειοκρατία δεν γίνεται γιατί αλλιώς προβλέπει ο νόμος” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:

“Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι αυτή η επένδυση πρέπει να τηρεί με βάση τη σύμβαση που έχει με το ελληνικό δημόσιο δύο απαράβατους κανόνες. Πρώτον, να είναι περιβαλλοντικά ασφαλής και αυτό έχει τεράστια σημασία διότι η παραγωγή ενός μεταλλεύματος το οποίο περιέχει αρσενικό δεκάδες φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, σημαίνει ότι χρειάζεται ύψιστη περιβαλλοντική ασφάλεια προκειμένου να μην βιώσουμε οικολογικές καταστροφές. Χρειάζεται να διασφαλίζονται οι ύψιστοι περιβαλλοντικοί όροι όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία πρώτον και δεύτερον η εταιρεία πρέπει να καθετοποιήσει όλες της τις δραστηριότητες, δηλαδή να κάνει τη μεταλλουργεία στην Ελλάδα, που αποτελεί βασικό διακύβευμα και αντικείμενο διαμάχης γιατί δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα η μέθοδος που προτείνουν, ούτως ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία… Άρα η θέση μας είναι απλή, αυτοί οι δύο είναι οι όροι. Υπάρχουν θέματα τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί από την εταιρεία και από το δημόσιο. Αντί τον τεχνικό διάλογο που πρότεινε η εταιρεία για να τα επιλύσουμε, προτείναμε τη διαιτησία. Η διαιτησία βγαίνει αυτήν την εβδομάδα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι υπεύθυνο, άρα προχωράμε συντεταγμένα στην καλύτερη λύση, που την έχει αποδεχθεί και η εταιρεία, να πάμε στη διαιτησία και να ξεκαθαρίσουμε όλα τα θέματα εκεί”.

Εντός της εβδομάδας η προσωρινή άδεια για Ολυμπιάδα 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί η προσωρινή άδεια για τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και θα προχωρήσει η διαιτησία για τις Σκουριές.

“Η Ολυμπιάδα είναι πλήρως αδειοδοτημένη, με μία τελευταία υπογραφή που θα είναι στις 15 Σεπτέμβρη. Σε σχέση με τις Σκουριές αναμένουμε τη διαιτησία”.

 

 

 

SHARE