Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα – Συνδέει πρωτογενές πλεόνασμα και με κατοχικό δάνειο

https://i0.wp.com/www.neolaia.gr/wp-content/uploads/2012/12/stournaras_giannis.jpg?w=696Στο θέμα της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος εστιάζει τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, αφού από αυτό θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω στάση των εταίρων μας.

«Οποιαδήποτε συζήτηση για μέτρα διευκόλυνσης θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο, δηλαδή μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος» επισήμανε μιλώντας στο Βήμα.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας συνέδεσε το θέμα αυτό με το ζήτημα του κατοχικού δανείου τονίζοντας ότι είναι ανοιχτό το συγκεκριμένο ζήτημα αν η χώρα πετύχει το στόχο της.

Συγκεκριμένα, για το αν τέθηκε το ζήτημα του κατοχικού δανείου στη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αν το θέμα αυτό είναι στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Επιδίωξη μας στη φάση αυτή είναι να εφαρμοστεί με ουσιαστικό τρόπο η δέσμευση του Eurogroup, που λέει ότι αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν κατάλληλα μέτρα ώστε να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».

Επίσης διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός.

Για το ζήτημα των αποδείξεων, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους επιβράβευσης των φορολογούμενων που συλλέγουν αποδείξεις μέσω των κατάλληλων κινήτρων.

Επιπλέον επεσήμανε ότι, μετά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, άμεσος στόχος είναι η μείωση του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών και στη συνέχεια η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ανταγωνιστικό ύψος με γειτονικές χώρες και η μείωση των έμμεσων φόρων, μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

SHARE