Γ.Προβόπουλος – Συνέντευξη: “Μπορούμε και χωρίς Μνημόνιο – Θα κερδίσει το Δημόσιο από τη Eurobank – Υποννοούμενο για ΑΜΚ της Εθνικής

Την πεποίθηση πως «όπως άνοιξε η πόρτα της κόλασης όταν σταμάτησαν οι αγορές να μας χρηματοδοτούν, έτσι τώρα η έξοδός μας στις αγορές υποδηλώνει μία μεγάλη πρόοδο που μπορεί να οδηγήσει στο να μην έχουμε ένα νέο μνημόνιο» εξέφρασε, μιλώντας στα Νέα του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Αναφερόμενος στο μέτωπο των τραπεζών και των σε εξέλιξη τεστ αντοχής που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε πως «σκελετοί δεν υπάρχουν» για τα ελληνικά ιδρύματα.

Χαρακτήρισε δε «μη τεκμηριωμένες» τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τοποθετούσαν τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα πολύ υψηλότερα από τις μετρήσεις της ΤτΕ και της BlackRock.

«Στις συζητήσεις με την τρόικα είχαμε απόλυτα τεκμηριωμένες απόψεις», συμπλήρωσε ο κ. Προβόπουλος. «Δεν φοβάμαι πως η επικείμενη άσκηση [της ΕΚΤ] θα βγάλει διαφορετικά αποτελέσματα», τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν θέλει να παραμείνει στην ηγεσία της ΤτΕ και μετά το πέρας της θητείας του τον Ιούνιο, ο κ. Προβόπουλος απάντησε με νόημα «είμαι μάχιμος», αποσαφηνίζοντας ωστόσο πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Σχετικά με το 2014, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως η χώρα μας θα πετύχει ανάπτυξη της τάξης του 0,5%, γεγονός που θα σηματοδοτήσει το «κλείσιμο της παρατεταμένης βαθιάς ύφεσης» και την «απαρχή μίας νέας περιόδου».

ΓΙΑ ΤΗ EUROBANK

Για την υπόθεση της Eurobank, και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τελικά «το ελληνικό Δημόσιο θα βγει κερδισμένο». Εκτιμά ότι το δημόσιο δεν θα χάσει από την ιδιωτικοποίηση της καθώς, όπως υποστήριξε, το μερίδιο του δημοσίου θα σμικρυνθεί αλλά με την είσοδο ιδιωτών θα αποκτηθεί δυναμική με αποτέλεσμα η αξία του περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου να αυγατίσει.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

“Αν η Εθνική αποφάσιζε να βγει στις αγορές θα είχε τεράστια επιτυχία”, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Προβόπουλος, πυροδοτώντας τα σενάρια που το bankwars έγραψε χθες στη στήλη MONEY TALKS σχετικά με την σοβαρή πιθανότητα η Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ταυτόχρονα σχεδόν με τη Eurobank.

 

SHARE