Γ. Παπανδρέου: “Ναι” στο δημοψήφισμα – Οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ του ευρώ

papandreou1Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την επικύρωση ενός ενδεχόμενου συμβιβασμού με τους πιστωτές της τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει υπέρ, καθώς “θέλει να παραμείνει στο ευρώ”.

“Η κυβέρνηση θα πρέπει να επεξεργαστεί έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να τον υποβάλει σε δημοψήφισμα. Αν υπάρξει συμφωνία, οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Εστορίλ, στο δυτικό τμήμα της Λισσαβόνας.

“Η τεράστια πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ, παρά τα δεινά που έχει υποστεί. Το ευρώ θεωρείται ένα σταθερό νόμισμα”, πρόσθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο του Estoril Conferences.

“Ο Γερμανός φορολογούμενος θα καθησυχαστεί αν οι Έλληνες πολίτες πουν ΄ ναι, θα υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα’ “, συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε πει ότι “θα ήταν ίσως καλό να αφήσουν να αποφασίσει ο ελληνικός λαός όσον αφορά το τι είναι έτοιμος να αποδεχθεί μεταξύ των απαραίτητων μέτρων”.

Αναφερόμενος επίσης στην πρόταση που είχε κάνει ο ίδιος για την διοργάνωση δημοψηφίσματος για ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι εκείνη την εποχή η καγκελάριος Μέρκελ “δεν ήταν αντίθετη στην πρότασή μου, αλλά απέφυγε να ταχθεί δημοσίως υπέρ ενός δημοψηφίσματος”.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν την Τρίτη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους πιστωτές της για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα.

“Ο χρόνος πιέζει, καθώς στα τέλη Μαΐου ή στα τέλη Ιουνίου, κινδυνεύουμε να μην μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε την πληρωμή των μισθών” των δημοσίων υπαλλήλων, προειδοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

SHARE