Γ. Παπανδρέου: “Ναι” στο δημοψήφισμα – Θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit

papandreou1Με κείμενο γνώμης του που δημοσιεύεται στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα.

Υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο την εποχή που ο ίδιος ήταν στην πρωθυπουργία «θα είχε αλλάξει το κλίμα», ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστηρίζει ότι ελληνικό δημοψήφισμα θα έκανε τους πολίτες «να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Κατά την άποψη που εκφράζει ο Γ. Παπανδρέου, με τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2011 «θα είχε παραχθεί συναίνεση στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων».

«Αντίθετα από ό,τι στην Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, δεν υπήρχε στην Ελλάδα τέτοια συναίνεση στην ελληνική πολιτική ελίτ και, αντιθέτως, όλα τα άλλα κόμματα και οι φορείς απέρριπταν κατηγορηματικά τις μεταρρυθμίσεις» γράφει.

Το δημοψήφισμα, υποστηρίζει, θα εξανάγκαζε τους Έλληνες «να πάρουν μία απόφαση, να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιπλέον, συνεχίζει, θα έβαζε τέλος στη συζήτηση περί Grexit.

Λέγοντας πως η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να αναγκαστεί να στήσει κάλπες δημοψηφίσματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει:

«Τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν καλοδεχούμενο, αλλά μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση έβρισκε το θάρρος να ζητήσει συμφωνία του λαού σε αυτό που μπορεί να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

SHARE