Γ. Μπουτάρης: “Όχι” στην πώληση ΟΛΘ – Τι είπε με Γ. Εμίρη του ΤΑΙΠΕΔ

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, συναντήθηκε τη Μ.Τετάρτη με το διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη και του είπε και από κοντά ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι αντίθετος με την πώληση του ΟΛΘ σε ιδιώτη.

Όπως μεταδίδει το Voria.gr, o δήμαρχος ενημέρωσε για το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, με το οποίο απορρίπτεται η πώληση του 67% των μετοχών και υποστηρίζεται η παραχώριση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων σε παραχωρησιούχο εγνωσμένης ικανότητας, ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Θεσσαλονίκη- Ανοικτή Πόλη” ήταν κατά και της παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ.

Ο δήμος δε δέχεται να πουληθεί το Λιμάνι, γιατί από την πώλησή του σε ιδιώτη δεν θα κερδίσει το παραμικρό η πόλη. Όπως τόνισε ο κ. Μπουτάρης, ο Δήμος, όποιο και αν είναι το καθεστώς ιδιοκτησίας της ΟΛΘ Α.Ε., θα πρέπει να έχει έσοδο από τη λειτουργία του Λιμένα, το οποίο θα προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού κράτους και ΟΛΘ, όπως επί παραδείγματι το 2% επί του συνολικού τζίρου που δίνει η ΟΛΘ Α.Ε., στο δημόσιο, για τη χρήση των υποδομών που της έχουν παραχωρηθεί.

Αυτό που ωστόσο τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης στο κ. Εμίρη, είναι, ότι το ζήτημα του τρόπου ανάπτυξης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης είναι πολύ ευρύτερο από την ικανοποίηση των απαιτήσεων που θέτει ο Δήμος και αφορούν και στη διεκδίκηση του 1ου προβλήτα.

Ο κ. Εμίρης, όπως αναφέρει το Voria.gr, υποστήριξε ότι το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει την πώληση της εταιρείας, επειδή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν έχει το μέγεθος που θα δικαιολογούσε την είσοδο περισσοτέρων του ενός παραχωρησιούχων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μπουτάρης δήλωσε, πως η θέση της δημοτικής αρχής είναι ότι το λιμάνι θα πρέπει να περάσει στην αυτοδιοίκηση, από το κράτος, θέση που θα υποστηρίξει ασχέτως του αν το αίτημα αυτό δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

SHARE