Γ. Βαρουφάκης: Στόχος η συνολική συμφωνία για εργασιακά, ασφαλιστικό, χρέος – Είμαστε κοντά

varoufakis_aftodioikisiΗ ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως καθημερινά υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τονίζοντας πως στόχος της Αθήνας είναι να πετύχει μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών του ασφαλιστικού και του χρέους.

Σε δηλώσεις του στο Βήμα Fm ο κ.Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά έχει επέλθει μια συμφωνία στο μοντέλο για να μιλάμε για τα ίδια νούμερα».

«Για παράδειγμα, όταν μιλάμε για τους συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να μιλάμε για τις ίδιες αποδόσεις.
Από χθες μιλάμε για το ίδιο μοντέλο» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στην πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για το ΦΠΑ ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «αρχικά είχαμε καταθέσει πρόταση για δύο συντελεστές 6,5% και 15% συν προσαύξηση για χρήση μετρητών».

«Οι θεσμοί αντέκρουσαν την πρόταση με 13% – 23% που δεν μπορεί να συζητηθεί.
Η τελική πρόταση έχει τρεις συντελεστές – δεν θα πω περισσότερα γιατί η υπεύθυνη ενημέρωση απαιτεί και υπεύθυνο Τύπο.

Εμείς ενημερώνουμε για σκέψεις και ο Τύπος μιλάει για αποφάσεις και όταν τα νούμερα αλλάζουν σε μια διαπραγμάτευση μιλούν για τούμπες» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης, τονίζοντας: «Μου προκαλεί θλίψη ο ελληνικός Τύπος».

Επιπλέον, ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε πως η τελευταία πρόταση μιλά για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

«Η δική μας πρόταση σύμφωνα με το κοινό μοντέλο θα απέδιδε 900 εκατ. ευρώ είσπραξη ΦΠΑ χωρίς να υπολογίζουμε τα έσοδα από τη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτοί δεν το δέχονται» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρξει φόρος στις συναλλαγές στα ATM των τραπεζών, προσθέτοντας πως αυτό ήταν πρόταση των δανειστών, η οποία απορρίφθηκε αμέσως από την ελληνική πλευρά

SHARE