Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κοντά σε συμφωνία – Αναγκαία η δημιουργία bad bank στην Ελλάδα

Πολύ πιο κοντά σε συμφωνία, λέει ο Βαρουφάκης - Συγκρατημένα αισιόδοξος ο ΜοσκοβισίΤην πεποίθηση ότι θα έχουμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες με τους δανειστές εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο European Business Summit στις Βρυξέλλες και αναρωτήθηκε γιατί χρειάστηκε πάρα πολύ καιρό να συμβεί αυτό απαντώντας στο κοινό που τον παρακολουθεί ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα στρέψουν το λαό εις βάρος μας.

Είναι ένας μύθος ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες διάσωσης, ανέφερ στν συνέχεια ο ΓΙανης Βαρουφάκης.

Πρέπει να ξεπεράσουμε τρία εμπόδια ανέφερε ο Γιανης Βαρουφάκης:

-Δημοσιονομική εξυγίανση.
-Πώς να διαχειριστούμε το χρέος μας.
-Κοινή μεταρρύθμιση ατζέντα.

Ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε στην συνέχεια την ανταλλαγή νέων ομολόγων με αυτά που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ, ενώ χαρακτήρισε απαραίτητη τη δημιουργία bad bank.

 

Moσκοβισί: Ελλάδα και θεσμοί “μιλάνε πλέον την ίδια γλώσσα”

Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί βρίσκονται πολύ πιο κοντά, καθώς, «μιλάνε πλέον την ίδια γλώσσα», εξέφρασε την Πέμπτη ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια επιχειρηματικού συνεδρίου στις Βρυξέλλες, στο οποίο μίλησε και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάνης βαρουφάκης.

Κατά την ομιλία ο κ. Μοσκοβισί είπε πως αναζητείται μια «ουσιαστική πρόοδος», στο πλαίσιο του Brussels Group.

«Ελπίζω και περιμένω να υπάρχει πρόοδος την οποία θα αποτιμήσει το Eurogroup της Δευτέρας, στον δρόμο προς μια περαιτέρω συμφωνία», είπε, προσθέτοντας πως υπάρχει διάθεση «να κινηθούμε στην ίδια κατεύθυνση και να δουλέψουμε για το καλό της Ελλάδας και της Ευρωζώνης».

«Είμαστε πολύ πιο κοντά σε συμφωνία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συμφωνήσουμε άμεσα. H Ευρώπη είναι πολύ ικανή στο να φτάνει σε ένα γρήγορο θετικό αποτέλεσμα αφού έχει δοκιμάσει όλα τα άλλα ενδεχόμενα», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια γεύματος στο συνέδριο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι υπάρχει «απόλυτη αρμονία» στις σχέσεις των διαπραγματευτικών ομάδων, Ελλάδας και πιστωτών, ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν έχει καθόλου παραγκωνιστεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου «θα γίνει κανονικά».

Παράλληλα, επέμεινε ότι το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν αποτυχημένο, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί μία «τοξική τράπεζα», η οποία θα βοηθήσει ώστε να «ξεμπλοκάρει» η λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε σε ένα τρίπτυχο «επικίνδυνων μύθων» που υπάρχουν για την χώρα: Πρώτον, ότι το grexit είναι καλό για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα τα προηγούμενα χρόνια και τρίτον, ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαπραγματευτεί σωστά.

«Μία έξοδος της Ελλαδας από την ζώνη του Ευρώ θα διέλυε την ευρωζώνη μελλοντικά», είπε.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σήμερα στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο WDR και στην εκπομπή europa forum, που μεταδόθηκε ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο υπουργός επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι πολιτικές λιτότητας που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος στήριξης, οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και αποπληθωρισμού και υποστήριξε ότι η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακή πολιτική.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα έλαβε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι χρειαζόταν, τα οποία πετάχτηκαν μέσα σε μια «μαύρη τρύπα».

Όσον αφορά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Αθήνας και θεσμών για ένα ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι διεξάγονται με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Εκλεγήκαμε για να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα και για να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που οι προηγούμενες κυβερνήσεις αρνιόντουσαν να κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, σημείωσε, επίσης, ότι «διαπραγματεύσεις σημαίνει συμβιβασμοί» και αυτό, είπε, κάνουν όλες οι πλευρές, αυτό κάνει κάθε μέρα η ελληνική κυβέρνηση.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει συμβιβασμούς στις αρχές της». Όπως είπε, στόχος είναι να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για την Ευρώπη και για την Ελλάδα…

SHARE