Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Διαψεύδει ότι ηχογράφησε το Eurogroup στη Ρίγα – Πολιτικά εμπόδια στη συμφωνία

varouf1

Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα των New York Times το οποίο φέρει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να έχει δηλώσει ότι ηχογράφησε τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο ίδιος ο υπουργός διέψευσε κατηγορηματικά τις συγκεκριμένες διαρροές, τονίζοντας ότι:

«Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους, τους ομολόγους, με τους Θεσμούς, είναι παραδειγματικός. Νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο θέμα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΔΣ της ΕΒΕΑ. Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα ύπήρξαν διαρροές οι οποίες ήταν ψευδείς. «Κανείς δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών όσο εγώ», ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Κατάλληλος υπουργός Οικονομικών για μια ελληνική τραγωδία», ο κ. Βαρουφάκης κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης για «φρενίτιδα συσκοτίσεων και ψεμάτων», για την οποία «δεν ευθύνονται απολύτως», υπονοώντας διαρροές από πολιτικά πρόσωπα.

«Φαίνεται σαν να υπήρξαν διαρροές αποκομμένες από την πραγματικότητα σε σχέση με το τι συνέβη. Όλες αυτές τις αναφορές ότι μου συμπεριφέρθηκαν άσχημα, ότι με αποκαλούσαν με επιτιμητικά επίθετα, ότι με είπαν χασομέρη, τις αρνούμαι με κάθε ίνα του σώματός μου», αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι έχει ηχογραφήσει την επίμαχη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ωστόσο δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενό της για λόγους απορρήτου.

Plan B και C για τον ΦΠΑ

Είμαστε ιδιαίτερα ευλύγιστοι αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Brussels Group σχετικά με τον ΦΠΑ. Έχουμε και plan B και plan C τα οποία είναι και λελογισμένα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

Η πρόταση σχετικά με τον ΦΠΑ που καταθέσαμε είναι εξόχως υπεύθυνη, αναπτυξιακή, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις και το δημόσιο να οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Οι θεσμοί μας λένε εδώ και χρόνια ότι είναι σημαντικό να μειωθεί ο αριθμός των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ. Οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Μακάρι να μπορούσαμε ψυχρά, τεχνοκρατικά και εμπειρικά να προχωρήσουμε σε συμφωνία.

Υπάρχουν πολιτικές διαστάσεις που εμποδίζουν την τεχνοκρατική αυτή διευθέτηση, είπε ο υπουργός. Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε πιο πολύ από το να κλείσουμε μια συμφωνία και να λειτουργήσουμε ως κανονική χώρα.

Γιατί ο Σόιμπλε κάνει λάθος για την Ελλάδα

Λανθασμένη χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης την ανάλυση του Γερμανού ομολόγου Βόλφανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Ο Σόιμπλε προβάλλει στον ελληνικό λαό τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις εξομοιώνοντάς τους, λες και αντανακλούν τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων» είπε ο κ. Βαρουφάκης στην Zeit, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις συνομιλίες του με τον Γερμανό πολιτικό, απάντησε:

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε μεταξύ μας σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, στο οποίο τα επιχειρήματα μετρούν περισσότερο από την πολιτική εξουσία» και η Zeit συνεχίζει:

«Κοντολογίς, ο Σόιμπλε έχει αντικαταστήσει τα πραγματικά επιχειρήματα με την πολιτική εξουσία» εξηγεί η εφημερίδα.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών καταλογίζει στον Σόιμπλε ότι «δεν αναγνωρίζει πόσο χρήσιμο και ωφέλιμο θα ήταν για την βόρεια Ευρώπη να επιτύχει μια συμφωνία με μια κίνηση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα».

SHARE