Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Σε ποιους μπορεί να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά – “Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί”

varouf1

 

Την ελπίδα του να μη χρειαστεί η επιβολή έκτακτης εισφοράς εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM.

«Ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί, αλλά εάν συμβεί θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια.
Δε θα υπάρξει έκτακτη εισφορά, ρωτήθηκα σε μία φιλοσοφικού τύπου συζήτηση», ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα» δήλωσε σχολιάζοντας  τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της για να πάρει την πρώτη δόση από αυτό το μήνα. 

Σημείωσε πως ο λόγος που εξελέγη η κυβέρνηση είναι για να αμφισβητήσει τη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

«Δεν επιθυμώ να συνεχιστούν τα υφεσιακά μέτρα» τόνισε.

Ταυτόχρονα διέψευσε τη δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ περί λάθος επιστολή που στάλθηκε στους θεσμούς με αποτέλεσμα ο Ντάισλεμπλουμ να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό.

«Δεν έχει γίνει καθόλου έτσι. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έως τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από κοινού με τους εταίρους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια η χώρα θα αξιολογηθεί κανονικά.

Συμπλήρωσε πως ο βασικός λόγος της συμφωνίας στο Γιούρογκρουπ είναι για να δοθεί πίστωση χρόνου προκειμένου η χώρα να διαπραγματευτεί μια μελλοντική συμφωνία που θα τη βάλει στο μονοπάτι της ανάπτυξης.

«Δεν μας λένε θα εφαρμόσετε τα μέτρα ή δεν θα πάρετε τη δόση, συμφωνήσαμε ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που εμείς θα προτείνουμε και θα κριθούμε από αυτά» τόνισε.

Προανήγγειλε ταυτόχρονα πως θα κατατεθεί πάρα πολύ σύντομα το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τέλος αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ είπε πως μακροπρόθεσμα πρέπει να αλλάξει η δομή του συντελεστή και χαρακτήρισε πάρα πολύ υψηλό το 23%.

«Θα ήθελα ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15-16% και να υπάρξει μια σύγκλιση. Αλλά όχι προς τα πάνω. Κι από κάτω προς τα πάνω κι από πάνω προς τα κάτω χρειάζεται σύγκλιση» ανέφερε.

 

SHARE