Γ.Άσμουσεν: “Μη γκρεμίσετε όσα έχετε πετύχει” – “Δεν έχετε εναλλακτική λύση”

 

«Πρέπει να δούμε πόσο μεγάλο θα είναι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας και να συζητήσουμε πως θα καλυφθεί στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές», υπογραμμίζει ο Γ.Άσμουσεν σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ και επισημαίνει:

«Κατανοώ τη δύσκολη πολιτική κατάσταση και τη μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αλλά δεν έχετε εναλλατική λύση και «δεν πρέπει κάποιος να γκρεμίσει όσα έχουν επιτευχθεί με τόση “πολιτική οδύνη” ως σήμερα».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει ότι «πολλά έχουν γίνει και πολλά απομένουν να γίνουν», παραδέχεται ότι τα «επίπεδα ανεργίας είναι απαράδεκτα», σημειώνει ότι οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους», ενώ εκτιμά ότι «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα εφικτός», όπως και αυτός για «χαμηλό, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης το επόμενο έτος».

Τέλος, ο κ. Άσμουσεν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου του εφησυχασμού για την ευρωζώνη, μετά τις πρόσφατες θετικές ενδείξεις για έξοδο από την κρίση, πιστεύει ότι η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία για την τρόικα, ενώ αναφερόμενος στην τραπεζική ένωση, την χαρακτηρίζει ως «τη μεγαλύτερη θεσμική αλλαγή μετά την εισαγωγή του ευρώ».

SHARE