“Γραμμή” Σόιμπλε – Λαγκάρντ, βλέπει το Reuters στο Eurogroup – Προς απόρριψη η γαλλική πρόταση

Αποτέλεσμα εικόνας για σοιμπλε λαγκαρντ

Σενάριο συμβιβασμού στο Eurogroup, που ουσιαστικά θα περνά τη “γραμμή”  Σόιμπλε – Λαγκάρντ,  «βλέπει» το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών. Το ενδεχόμενο για να γίνει δεκτή η Γαλλική  πρόταση δεν φαίνεται προς το παρόν σαν υλοποιήσιμο, τόσο σύντομα, σενάριο.

Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου στο οποίο το ΔΝΤ θα ενταχθεί τώρα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, χωρίς όμως χρηματοδότηση, μέχρι να ξεκαθαρίσει η ευρωζώνη τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  Όπως επισημαίνει το Reuters, ενδεικτικό της βούλησης του ΔΝΤ να επιτευχθεί μια συμφωνία είναι πως η γενική διευθύντρια του Ταμείου θα παρευρεθεί στο Eurogroup.

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε με τη λύση που παρουσίασε η Λαγκάρντ» δήλωσε αξιωματούχος.

Ως προς το ύψος της δόσης, σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης, θα ανέλθει στα 7,4 με 8 δισ. ευρώ . (Σ.Σ. Η ελληνική πλευρά περιμένει 9-10 δισ).

Το ΔΝΤ και η ευρωζώνη έχουν σημαντικές διαφορές στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι προβλέψεις του Ταμείου είναι πολύ πιο συντηρητικές από αυτές της ευρωζώνης.

Σε μια προσπάθεια να καλύψει αυτή την απόσταση ανάμεσα στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ, η Γαλλία έχει προτείνει να συνδεθεί η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters πως η ιδέα αυτή θα εξεταστεί περαιτέρω, αλλά οι πιθανότητες να προχωρήσει είναι μικρές λόγω της έλλειψης εμπειρίες και του ελληνικού συντάγματος.

Από την άλλη, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 επικαλούμενος γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο, ο Σόιμπλε δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση του Παρισιού.

SHARE