Γκ. Χαρδούβελης: Έξαλλος με την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ – «Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου – Δεν έχω υπηρετήσει κανέναν»

Ξέσπασε ο Γκίκας Χαρδούβελης στη Βουλή μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις του ως υπουργού Οικονομικών. Μετά την κριτική που του άσκησε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Αθανασίου για το γεγονός ότι προέρχεται από τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Χαρδούβελης «άστραψε και βρόντηξε».

«Δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου για το ποιος είμαι, ποια ήταν η καριέρα μου. Δεν έχω υπηρετήσει κανέναν. Δεν σήκωσα τη σημαία κανενός και πάντοτε θέλω να κάνω το σωστό και το πρέπον. Και ξέρω ότι από αυτή τη θέση θα πολεμήσω για το δημόσιο συμφέρον. Αυτό, τελεία και παύλα» ξεκίνησε ο κ. Χαρδούβελης.

Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Είμαι ακαδημαϊκός, έχω κάνει έρευνες, διδάσκω στο Πανεπιστήμιο και φυσικά έχω δουλέψει σε τράπεζες στο τμήμα ερευνών. Έχω κάνει πολλά πράγματα στη ζωή μου. Όπου έχω περάσει, είμαι επαγγελματίας και πάντοτε προσπαθώ να κάνω το σωστό και το πρέπον. Στη ζωή μου είχα να κάνω πολλές επιλογές. Ποτέ δεν επέλεξα το χρήμα από το καθήκον. Πάντοτε είχα το καθήκον. Στην Αμερική ως ακαδημαϊκός όσο ήμουν, μου άρεσε η έρευνα. Την επέλεξα και άφησα εκατομμύρια στην μπάντα.»

Αναφέρθηκε, τέλος, και στην απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα ενώ, όπως είπε, είχε την επιλογή και τις προσφορές για να φύγει «και να πάρω πολύ περισσότερα χρήματα». «Έκανα την επιλογή να έρθω στην χώρα μου και κάθομαι ακόμα σε αυτήν τη χώρα, ενώ έχω επιλογή και έχω προσφορές να φύγω και να πάρω πολύ περισσότερα χρήματα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αθανασίου εξαπέλυσε οξύτατη προσωπική επίθεση κατά του κ. Χαρδούβελη αναφερόμενος σε άστοχες -κατά την άποψή του- προβλέψεις που είχε κάνει ο νυν υπουργός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση κατά το παρελθόν. Ο κ. Αθανασίου έκανε επανειλημμένες αναφορές στο παρελθόν του κ. Χαρδούβελη στον τραπεζικό τομέα αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ότι την επιλογή του κ. Χαρδούβελη στο Υπουργείο την επέβαλαν οι τράπεζες.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

“Διόρθωσα πολλά στον ΕΝΦΙΑ – Προοδευτικές οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου”

Στο θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

Αφού τόνισε ότι έχει ήδη βγει ανακοίνωση από το ΥΠΟΙΚ για διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, συμπλήρωσε: “Έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε. Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε”.  

Αναφορικά με την συζήτηση για τη χρεοκοπία της Αργεντινής, υπογράμμισε ότι στην αντιπαράθεση με τους κερδοσκόπους, η χώρα ήταν μόνη της. «Γι αυτόν το λόγο αντιμετωπίζει περιπέτειες ακόμη, πάνω από μια δεκαετία μετά την πρώτη χρεοκοπία της, και παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Η Ελλάδα, αντιθέτως, συναποφάσισε με τους Ευρωπαίους εταίρους της και είχε τη στήριξή τους. Στην ελληνική κρίση, τα κερδοσκοπικά κεφάλαια βρήκαν απέναντί τους ολόκληρη την Ευρωζώνη».

Σε σχέση με το πολυνομοσχέδιο, τόνισε ότι έχει προοδευτικό χαρακτήρα. «Γι αυτόν το λόγο πιστεύω ότι τα περισσότερα άρθρα του μπορούν και πρέπει να τύχουν της στήριξης και της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, “είναι καιρός να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας χωρίς τον παραμορφωτικό φακό των ιδεοληψιών του παρελθόντος. Να σκεφτούμε τι πραγματικά μας πηγαίνει μπροστά και τι μας κρατάει πίσω. Η ψήφιση από την Αντιπολίτευση του πολυ-νομοσχεδίου, ή τουλάχιστον κάποιων εκ των σημαντικών διατάξεων του, θα έστελνε ισχυρό μήνυμα ωριμότητας του πολιτικού μας συστήματος στους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας”.

Σημείωσε δε ότι η καθολική άρνηση αυτών των πολιτικών συνιστά βαθύτατα συντηρητική στάση και συνασπίζει πίσω της πελατειακά συμφέροντα.

Σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος είναι η μετάβαση από μια οικονομία που βασίζεται στην εσωτερική κατανάλωση σε μια οικονομία που βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση, στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών.

«Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ποιοι δίνουν έναν πείσμονα αγώνα οπισθοφυλακής. Αγώνα για τη διατήρηση προνομίων για τα οποία ποτέ δεν προσέφεραν τα ανάλογα. Προνόμια που λειτουργούν ως εμπόδια στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε μια διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία. Πιστεύω ότι η ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου μας φέρνει ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην ανάληψη μιας ευθύνης που ανήκει περισσότερο σε εμάς και λιγότερο σε οποιονδήποτε άλλον», κατέληξε ο υπουργός.

SHARE