Πιο κοντά η συμφωνία – Δήλωση Τσίπρα – Γιούνκερ για εργασιακά – ασφαλιστικό – Ξεθωριάζουν οι “κόκκινες γραμμές”

tsipras juncker2
Ραγδαία είναι η αλλαγή του κλίματος τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την πορεία των
διαπραγματεύσεων Ελλάδας – πιστωτών, με τη συμφωνία να φαίνεται πιο ορατή παρά ποτέ.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία, όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση τους, «κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση».

 Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε ταυτόχρονα από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι «έγινε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Επίσης, συζήτησαν «την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group, καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

Μισογεμάτο ποτήρι

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου ως το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Αυτό ανέφεραν σήμερα κοινοτικές πηγές, σημειώνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος, καθώς οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά σε μια σειρά από θέματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και ότι «τα πράγματα προχωράνε προς τη σωστή κατεύθυνση». Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση. Πρόσθεσαν ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δεν βλέπουν συμφωνία τη Δευτέρα Ντάισελμπλουμ-Σαπέν

Δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογράμμισαν μετά από συνάντησή τους ο επικεφαλής της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

Ο γάλλος υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι πολλά θέματα μένει να επιλυθούν μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και πλέον «είναι απίθανη» μια συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις διαφωνίες μεταξύ των δανειστών στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

SHARE