Για ποιον διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Ασφυξία στην αγορά

tsepesΤελικά για ποιον διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση; Σίγουρα όχι για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η αγορά βρίσκεται σε συνθήκες ασφυξίας εδώ και τέσσερις μήνες.

Το πρόβλημα ρευστότητας είναι τεράστιο, οι επενδύσεις έχουν παγώσει, δεν κινείται τίποτα.

Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν συναλλαγές με το εξωτερικό αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις εγγυητικές, καθώς οι ξένοι απλώς δεν τις εμπιστεύονται και ζητούν προκαταβολές.

Τα στοιχεία σοκάρουν. Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Εξαγωγέων, το τελευταίο οκτάμηνο έβαλαν λουκέτο 7.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 14.000 θέσεις εργασίας.

Εκτός από τους επιχειρηματίες, τη νύφη πληρώνουν φυσικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι μένουν απλήρωτοι για μήνες, την ώρα που η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από το 20%, παρά τη σταθερή, αλλά μικρή μείωση του δείκτη τους τελευταίες μήνες.

Μήπως λοιπόν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, με τους οποίους έχει μια… ιδιαίτερη σχέση, καθώς στηρίζει τις διεκδικήσεις τους; Ούτε για αυτούς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό γιατί αν καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας, τίποτα δεν θα μείνει όρθιο.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.  Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν σε τρεις δόσεις τον φόρο που τους αναλογεί.

Αν όμως οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, πως θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι;

Η ασφυξία στην αγορά δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που επηρεάζει αρνητικά όλους τους κλάδους, για αυτό η συμφωνία με τους δανειστές άμεσα αποτελεί μονόδρομο, πριν οδηγηθούμε σε πλήρη κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και οριστική αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων.

 

SHARE