Γερμανία: Ταχείες απελάσεις και άρση ιατρικού απορρήτου στα νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα

German Interior Minister Thomas de Maiziere pauses while speaking with the media outside the US Department of Justice May 21, 2014 in Washington, DC. De Maiziere spoke with the press after meeting with US Attorney General Eric H. Holder Jr. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI

Σειρά νομοθετικών μέτρων που θα ενισχύσουν – όπως εκτιμάται από τη γερμανική κυβέρνηση – το οπλοστάσιο κατά της τρομοκρατίας επεξεργάζεται ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Τα μέτρα έρχονται μετά τις δύο επιθέσεις του Ιουλίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος θα δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου για το θέμα, επιδιώκει την εισαγωγή μίας ταχείας διαδικασίας απέλασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο «οι οποίοι συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», σύμφωνα με την εφημερίδα Bild που επικαλείται πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τόμας ντε Μεζιέρ επιδιώκει επίσης να επιτύχει άμβλυνση του καθεστώτος του ιατρικού απορρήτου, ώστε οι γιατροί να μπορούν «να ενημερώνουν εγκαίρως τις αρχές για εγκλήματα που ετοιμάζονται να διαπράξουν οι ασθενείς τους»

Ο Υπουργός Εσωτερικών προτίθεται να υπογράψει εντός του Αυγούστου μία «διακήρυξη του Βερολίνου» με τους Υπουργούς Εσωτερικών των γερμανικών κρατιδίων που προέρχονται από την Χριστιανοδημοκρατική και την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CDU,CSU), η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων μία διαδικασία στέρησης της ιθαγένειας και απαγόρευση του γυναικείου ισλαμικού ενδύματος που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο και το σώμα, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου RND.

Η διακήρυξη προβλέπει επίσης την πρόσληψη 15.000 υπαλλήλων της αστυνομίας κατά το διάστημα 2015-2020 και τη δημιουργία ενός κέντρου καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο για την αντιμετώπιση της διακίνησης όπλων στο «Darknet», το δίκτυο των μυστικών και ανώνυμων ιστοτόπων που χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες.

Στη διακήρυξη περιλαμβάνονται επίσης μέτρα για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των τζαμιών από εξτρεμιστικές οργανώσεις και για την απέλαση ξένων ιερωμένων που κηρύσσουν το μίσος.

SHARE