Γαζα: “Αντέχει” η νέα εκεχειρία 72 ωρών – Νέες επαφές στο Κάιρο

Σε ισχύ τέθηκε από τα μεσάνυχτα η εκεχειρία 72 ωρών στην Λωρίδα της Γάζας για την οποία συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι χθες στο Κάιρο.

Εάν η κατάπαυση του πυρός δεν παραβιαστεί, το Τελ Αβίβ θα στείλει εντός της ημέρας διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο, προκειμένου να συνεχιστούν οι έμμεσες διαβουλεύσεις για την επίτευξη μακροπρόθεσμης εκεχειρίας.

Ο πόλεμος βρίσκεται στην 33η ημέρα και έχει έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους.

Διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων συμφώνησαν χθες σε μια αιγυπτιακή πρόταση για μια τριήμερη εκεχειρία, η οποία θα τους επιτρέψει να διαπραγματευθούν για να επιτευχθεί μια πιο μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός.

Όπως δήλωσε νωρίτερα Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο “μια νέα εκεχειρία συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου”.

Ο αξιωματούχος έκανε λόγο περί «ταυτόχρονης συναίνεσης» των δύο πλευρών και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος θα ανακοινώσει επίσημα την ώρα που η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν καλωσόρισε την Κυριακή τη νέα εκεχειρία 72 ωρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προτρέποντας τις δύο πλευρές να εργαστούν για μια πιο μακροπρόθεσμη εκεχειρία.

O επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε την «ισχυρή ελπίδα ότι δίνεται και στα δύο μέρη άλλη μια ευκαιρία για εκεχειρία διαρκείας προς όφελος του άμαχου πληθυσμού και υπάρχει επίσης ένα σημείο εκκίνησης για τις δύο πλευρές να εκφράσουν τα παράπονά τους», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ «συνεχίζει να παροτρύνει τους πρωταγωνιστές να εργαστούν εποικοδομητικά σε αυτή τη διαδικασία και να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε μια επιστροφή στη βία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι-μουν.

SHARE