Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: “ΠΛΗΡΩΣΑ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΑΛΛΟΝΩΝ” – «Χαίρομαι που η Ελλάδα ξανακέρδισε την εμπιστοσύνη”

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την «εξορία από τις αγορές» αν η Ευρώπη αντιδρούσε πιο γρήγορα, υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, όπου παρουσίασε τον εαυτό του, αλλά και την κυβέρνησή του ως εκείνους που τιμωρήθηκαν «για αμαρτίες που έκαναν άλλοι».

«Χαίρομαι που η Ελλάδα ξανακέρδισε μια κάποια εμπιστοσύνη, αλλά μένει η πίκρα για το ότι χρειάσθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος. Αν η Ευρώπη δρούσε άμεσα και ενωτικά, ίσως θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την εξορία από τις αγορές», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός στην ιταλική εφημερίδα.

Σχολιάζοντας την «αλλοίωση των στοιχείων της δημόσιας οικονομίας», σε σχετική επισήμανση της Corriere della Sera, απάντησε πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ παρακολουθούσαν την κατάσταση. Μπορεί και να απέστειλαν προειδοποιητικές επιστολές στον τότε πρωθυπουργό (σ.σ Καραμανλής) και τους υπουργούς Οικονομικών. Δεν δημοσιοποιήθηκε, όμως, τίποτα. Η κυβέρνησή μου κλήθηκε να αποκαλύψει το μεγάλο ψεύδος, και για να αποδείξει ότι ήταν πρόθυμη να αλλάξει ριζικά την όλη κατάσταση. Εγώ και η κυβέρνησή μου τιμωρηθήκαμε για αμαρτίες που έκαναν άλλοι, αλλά νομίζω ότι άξιζε τον κόπο. Θα προτιμούσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -πριν από τις εκλογές του 2009, τις οποίες κερδίσαμε- να έλεγαν με σαφήνεια πως είχε η όλη κατάσταση».

Ακόμη στη συνέντευξη επέμεινε στην πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως αν είχε υλοποιηθεί «το τοπίο θα είχε ξεκαθαρίσει, οι μεταρρυθμίσεις θα είχαν γίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα, ο λαός θα ένιωθε πως συμμετέχει ενεργά στην όλη διαδικασία και θα είχε σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό: η Ελλάδα δεν εγκαταλείπει το ευρώ».

Οσο για τα επόμενα βήματα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως τώρα χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και υπενθύμισε ότι ανέκαθεν υποστήριξε πως το κύριο πρόβλημα δεν είναι το έλλειμμα αλλά τα διαρθρωτικά προβλήματα, τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά. «Υπερβολική γραφειοκρατία, διαφθορά, πελατειακές σχέσεις, φοροδιαφυγή και σπατάλες που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και εμποδίζουν την ανάπτυξη», τόνισε.

«Ξεκινώντας από την κρίση πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε την ελληνική κοινωνία, χωρίς μεμψιμοιρία», υπογραμμίζει, τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τον οποίο «η Ευρώπη είναι ένα σχέδιο το οποίο πρέπει να αλλάξει, να διευρύνει τα σύνορά του. Διότι ή εμείς θα εξανθρωπίσουμε την παγκοσμιοποίηση, ή η παγκοσμιοποίηση θα καταστήσει απάνθρωπη την Ευρώπη».

SHARE