ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ΓΙΑΤΙ “ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ” ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

xrimatistirio1_316663080

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά και τις εκλογές της Κυριακής.

Η πτώση των τραπεζικών μετοχών έφτασε την Δευτέρα το 13,25%.

Την Τρίτη, στις 15.38 οι τραπεζικές μετοχές κινούνταν ως εξής: Alpha Bank -10,9% στα 0,370 ευρώ. ΕΤΕ -11,81% στα 1,12. Πειραιώς -12% στα 0,704. Eurobank -12,90% στα 0,135.

Η “βουτιά” αυτή αποδίδεται στο ότι δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό ποιες θα είναι οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση αλλά και ποιος θα είναι ο ρόλος και η επιρροή του κράτους στις νέες διοικήσεις. Έπειτα, στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμίσεις δανείων “νέου τύπου” με κρατικό έλεγχο και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σαφώς μεγάλο κόστος για τις τράπεζες ενώ σημαίνει επίσης πως χάνουν τον έλεγχο επί των ρυθμίσεων των “κόκκινων” δανείων.

Τέλος, υπάρχει ακόμη και το σημαντικότατο θέμα της ρευστότητας των τραπεζών με τις εκροές καταθέσεων να εξακολουθούν να σημειώνονται και τα τραπεζικά ιδρύματα να στηρίζονται στον “ακριβό” ELA.

SHARE