ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οργή για τις δηλώσεις κατά της γερμανικής περιουσίας – Η κακογουστιά σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ

goethe

(upd) Ξεχειλίζει από οργή η αντίδραση του γερμανικού CSU στις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για τις αποζημιώσεις των θυμάτων του Διστόμου και τα δημοσιεύματα περί κατάσχεσης του Ινστιτούτου Γκαίτε, διαμηνύοντας ότι εάν η Ελλάδα επιτεθεί στη γερμανική περιουσία, «η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Μίχελμπαχ, και στον υπουργό Επικρατεία Νίκος Παππά, μετά τις σημερινές δηλώσεις του τελευταίου για τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο Ν. Παππάς και ξεκαθάρισε ότι «το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’50».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Handelsblatt», ο Μίχελμπαχ είπε με καυστικό ύφος ότι η κακογουστιά έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».

«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία ότι δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη. Ως τώρα, η Αθήνα δεν προσέφερε ούτε μια χρήσιμη ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει και καμία (ιδέα) η κυβέρνηση. Αντ’ αυτού αναζητούνται όλο και νέοι ένοχοι» κατέληξε.

Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του Ν. Παππά: http://www.bankwars.gr/?p=284166

Γερμανία: το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει οριστικά

Απόλυτα ξεκάθαρος ως προς το θέμα των υποχρεώσεων της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Ζάιμπερτ, διαμηνύοντας ότι «η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά τις ηθικές της υποχρεώσεις. Το θέμα των ελληνικών αποζημιώσεων έχει κλείσει και ηθικά και οριστικά».

Ακόμη υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει τεθεί από κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης προς τη γερμανική πλευρά, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα των γερμανικών αποζημειώσεων δεν έχει συζητηθεί μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα».

Νωρίτερα το bankwars.gr ανέφερε:

Διατεθειμένος να εφαρμόσει την απόφαση του Αρείου Πάγου από το 2000 που αφορά σε αποζημιώσεις 28 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ.Ν.Παρασκευόπουλος

Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ-1, “υπάρχουν νομικές περιπλοκές για την εκτέλεση της απόφασης και θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για το ύψος της αποζημίωσης. Και η Γερμανία πρέπει να σταθμίσει και την απόφαση της Δικαιοσύνης και τα ιστορικά γεγονότα.”

Εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει επιθετικά τότε δεν αποκλείεται να έχουμε κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική  απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.

SHARE