ΓΑΛΛΙΑ: Σήμερα η νέα κυβέρνηση – «Γυμνός βασιλιάς» ο Ολάντ

[UPD] Το νέο κυβερνητικό σχήμα παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εμανουέλ Βαλς, μετά την χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησής του με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ.

Ο Μοντεμπούρ με ένα νέο πύρινο λόγο αφού ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετέχει στη νέα κυβέρνηση, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην πολιτική που επιβάλλουν στις χώρες της Ευρώπης η Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων είναι ένας οικονομικός παραλογισμός που καταπνίγουν την ανάπτυξη».

Οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας προκάλεσαν πολιτικό «σεισμό», με τον Φρανσουά Ολάντ να παίρνει την Δευτέρα την κατάσταση στα χέρια του και να ζητάει από τον Εμανουέλ Βάλς την παραίτηση της κυβέρνησης και τον σχηματισμό νέας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

Οι βουλευτές της Δεξιάς πτέρυγας εξαπέλυσαν επίθεση στους σοσιαλιστές για την κυβερνητική κρίση και για την πολιτική που ακολουθούν, ενώ η ηγέτης του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρί Λεπέν, ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα διλήμματα και τα μηνύματα του Φρανσουά Ολάντ

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΓΑΛΛΙΑ: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση – Ανακοινώνεται νέο σχήμα αύριο 

Γαλλία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls υπέβαλλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας, Francois Hollande, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί την Τρίτη, στο πλαίσιο με την “κατεύθυνση την οποία (ο πρόεδρος) έχει καθορίσει για τη χώρα μας”.

Η κίνηση έρχεται μια ημέρα αφότου ο υπουργός Οικονομικών Arnaud Montebourg ζήτησε νέες οικονομικές πολιτικές και αμφισβήτησε την “εμμονή” της Γερμανίας με τη λιτότητα.

Σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Le Monde, ο Montebourg είχε καταφερθεί εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Hollande.

«Θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκαν τα όρια, ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία», δήλωσε την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στον Valls.

Γαλλία: «Τριγμοί» στο εσωτερικό της κυβέρνησης

SHARE