Β. Σόιμπλε: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας πως η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τα εργαλεία της.

Με την οικονομία της ευρωζώνης σε στασιμότητα και τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό πολύ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ (ο οποίος είναι λίγο κάτω από 2%), έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες των αγορών ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει νέα δράση. Όμως ο Σόιμπλε, σε σχόλιά του τα οποία δημοσιεύονται σήμερα, δήλωσε χθες, Πέμπτη, στο Bloomberg: “Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ έχει τα εργαλεία για να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό”.

Η εγχώρια ζήτηση είναι ο κινητήρας της γερμανικής ανάπτυξης “επειδή έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές, τους επενδυτές”, πρόσθεσε. Ο Σόιμπλε δήλωσε πως η ΕΚΤ μόνο τόσα μπορεί να κάνει.

“Η νομισματική πολιτική μπορεί μόνο να αγοράσει χρόνο”, τόνισε. “Η ρευστότητα στις αγορές δεν είναι υπερβολικά χαμηλή, είναι μάλιστα υπερβολικά υψηλή.Γι΄ αυτό πιστεύω πως η νομισματική πολιτική εξάντλησε τα εργαλεία της και γι΄ αυτό εκείνο που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις, ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους επενδυτές, από τις αγορές, από τους καταναλωτές”, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Β. Σόιμπλε: Απαντά στον Φ. Ολάντ – “Ναι” στις επενδύσεις για τόνωση της Ευρώπης

Υπέρ των επενδύσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «απαντώντας» στην έκκληση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ πρότεινε μεγαλύτερη ευελιξία στη γαλλική αγορά εργασίας.

Η Γαλλία ζητεί εδώ και μήνες από τη Γερμανία, την ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, Μέχρι σήμερα όμως, αντιμετωπιζόταν μάλλον ψυχρά από τη Γερμανία.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ορισμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι διαδραματίζουν αυτή τη στιγμή έναν πολύ σημαντικό ρόλο», επισήμανε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, τονίζοντας πως είναι σημαντικό να αυξηθούν οι επενδύσεις για να αντισταθμιστεί η εξασθένηση της ανάπτυξης. «Υπάρχουν ενδείξεις μιας ορισμένης επιβράδυνσης. Για αυτό είναι σημαντικό να επιμείνουμε» στις επενδύσεις, πρόσθεσε.

Παρότι επέμεινε απαρέγκλιτα στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, το Βερολίνο δείχνει το τρέχον διάστημα να αντιμετωπίζει με περισσότερη επιείκεια το Παρίσι, ιδίως μετά τον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, που δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Ολάντ, ο Σόιμπλε είπε ότι είναι σωστό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα της ΕΕ. Δήλωσε επίσης ότι «πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση» με τον Ολάντ σε ό,τι αφορά την προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων. Αλλά κληθείς να σχολιάσει τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Παρισιού να μειωθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην πάγια θέση πως οι ισοτιμίες ορίζονται από τις αγορές.

Αργότερα, σε μια ομιλία του ενώπιον εξεχόντων Γάλλων επιχειρηματιών, ο Σόιμπλε είπε πως ακόμη και εάν το ευρώ είχε χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία, αυτό δεν θα υποκαθιστούσε σε τίποτε τις μεταρρυθμίσεις με στόχο να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. «Δεν θα έπρεπε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας υποτιμώντας το νόμισμά μας», επέμεινε ο Σόιμπλε στην ομιλία αυτή, που εκφώνησε στα γαλλικά. «Η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν οδήγησε ποτέ σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Ο ίδιος χαιρέτισε τα σχέδια της κυβέρνησης Ολάντ να μειώσει το φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, ενώ απέκρουσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις Γάλλων πολιτικών προς την ΕΚΤ να χαλαρώσει ακόμη περισσότερη την νομισματική της πολιτική στην ομιλία του στο συνέδριο της Medef, της ένωσης των σημαντικότερων εργοδοτών στη Γαλλία.

«Πρέπει να ενεργήσουμε ταχύτερα για να μειώσουμε τα διαρθρωτικά ελλείμματα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δημιουργήσουμε έναν χώρο ελιγμών για δημόσιες επενδύσεις, στις υποδομές, στην εκπαίδευση και πάνω απ’ όλα στην έρευνα». Χρειάζονται ωστόσο «φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις» και «όχι απλά στα λόγια, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες τίθενται σε εφαρμογή», επέμεινε.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι θεωρεί πως είναι σημαντικότερες οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Επίσης τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. «Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο Σόιμπλε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

SHARE