Βουλή: Ψηφίστηκε το ν/σ του Υπουργείου Εργασίας

Με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου να επικρίνει την ΝΔ για την αρνητική ψήφο της επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας και την προστασία των εργαζόμενων και τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στον πυρήνα του νομοθετήματος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Την αρχή του νομοσχεδίου, ψήφισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης (ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ), η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Κατά την ψηφοφορία, ωστόσο, επί των άρθρων του νομοσχεδίου, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης στήριξαν με θετική ψήφο σειρά διατάξεων, που αφορούν στην αντιμετώπιση της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, όπως και ρυθμίσεις για την επέκταση των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ.

«Ορισμένοι έχουν δυσκολία να ψηφίσουν μέτρα που ευνοούν τον κόσμο της εργασίας»

«Ορισμένοι έχουν δυσκολία να ψηφίσουν μέτρα που ευνοούν τον κόσμο της εργασίας. Απαξιώνετε έναν ολόκληρο κόσμο και τα προβλήματά του γιατί κάθε μια ρύθμιση του νομοσχεδίου απαντά στα προβλήματα των εργαζομένων» ανέφερε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας: «Εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας».

Απαντώντας δε στα όσα υπονόησαν κόμματα της Αντιπολίτευσης για τον ρόλο των δανειστών στην απόσυρση ρυθμίσεων «λίγο πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο» η υπουργός αντέτεινε ότι όλες οι εμβληματικές διατάξεις του νομοθετήματος «είναι εδώ». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ρύθμιση για την «προδήλωση» των υπερωριών των εργαζόμενων από τους εργοδότες», στην διάταξη που δίνει την δυνατότητα να εκδίδεται διαταγή πληρωμής σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, στην επίσπευση εκδίκασης των υποθέσεων των εργαζόμενων καθώς και την άμεση καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εγκλωβισμένους εργαζόμενους.

Η οικονομία αποκτά θετική δυναμική

Τέλος, η υπουργός Εργασίας κατέθεσε στοιχεία – με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ – σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 21,2% για τον μήνα Ιούνιο. Επισημαίνοντας πάντως πως μεν η ανεργία παραμένει υψηλή, αλλά καταγράφεται πολύ σταθερή μείωσή της στα επίπεδα του 2011, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε πως αρχίζει η χώρα μας και κερδίζει το χαμένο έδαφος και η οικονομία αποκτά θετική δυναμική.

Τ. Πετρόπουλος: «Οι σημερινές διατάξεις που εισάγουμε δεν αφήνουν παλιά προβλήματα»

«Οι σημερινές διατάξεις που εισάγουμε, σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν παλιά προβλήματα που πρέπει να ξαναβλέπουμε και να επιλύουμε» τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για την προστασία των εργαζόμενων, που ψηφίστηκε σήμερα.

Ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα, προσθέτοντας ότι αποσυνδέεται η ασφάλιση από την ιδιότητα, ώστε καθένας να καταβάλει εισφορές, όταν πραγματικά έχει δραστηριότητα.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η εξαγορά των πλασματικών ετών προαιρετικής ασφάλισης που ήταν στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία, πήγε στο μισό ως κόστος για τους αγρότες, από 1.800 ευρώ σχεδόν είναι 900 ευρώ και πάνω σε αυτήν τη βάση των 900 ευρώ οι αγρότες εξαγοράζουν τα πλασματικά έτη, για να έχουν επιτέλους και αυτοί, μαζί με την εθνική σύνταξη, ισονομία και ένα καλύτερο επίπεδο αξιοπρεπών συντάξεων».

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι, με τις διατάξεις που προωθούνται, χορηγούνται οι συντάξεις στους φυλακισμένους. «Διότι αποτελούσε μεσαιωνική αντίληψη να καταργείς αυτό το δικαίωμα σε κάποιον που ήδη βρίσκεται σε δυσμενή θέση, όντας φυλακισμένος, μία μεσαιωνική αντίληψη που καταργείται και χορηγείται πλέον σύνταξη και στους φυλακισμένους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Καθιερώνουμε το απαράγραπτο στη λήψη της σύνταξης, που με τις διατάξεις τις οποίες εσείς υπηρετούσατε, παραγράφονταν, αν περνούσαν τρία χρόνια από την ημέρα που δημιουργούνταν τα δικαιώματα για τη λήψη αυτών των συντάξεων» συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE