Βάι…Βάι …Βάι! Πράσινο φως από το ΣτΕ για την βρετανική επένδυση στο Φοινοκοδάσος στη Μονή Τοπλού

«Πράσινο» από το ΣτΕ για επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη Με δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 100 εκατ. ευρώ στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη, της  εταιρείας βρετανικών συμφερόντων Loyalward L.t.d, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαιΜε τις αποφάσεις, απορρίπτονται οι σχετικές προσφυγές κατοίκων του νησιού και  του Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι το επενδυτικό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση από το 2012 και έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις στον προστατευόμενο οικότοπο της περιοχής ενώ η υλοποίηση του «δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών».

Η επένδυση προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων άμεσης απασχόλησης, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκόλφ, κ.λπ., όπως επίσης ευελπιστεί στην αύξηση των αφίξεων τουριστών.

Η επένδυση θα γίνει σε έκταση 22.120.349 τ.μ. της Μονής Τοπλού δίπλα από το Φοινικόδασος Βάι.

 

SHARE