ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Θρίαμβος Κάμερον – Παραιτούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι – Πέθαναν οι δημοσκοπήσεις

 

upd: Εκλογικός θρίαμβος για τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον,οι οποίοι κέρδισαν τις εκλογές στη Μ.Βρετανία και εξασφάλισαν την αυτοδυναμία, διαψεύδοντας πανηγυρικά τους δημοσκόπους.  Χιονοστιβάδα παραιτήσεων των πολιτικών του αντιπάλων. 

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή. Με δέκα μόνο έδρες από τις 650 να μένουν να ανακοινωθούν, οι Συντηρητικοί έχουν κερδίσει τις 325, με το Εργατικό Κόμμα να έρχεται δεύτερο με 229 έδρες και ακολουθούν το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας με 56 έδρες, οι Φιλελεύθεροι με 8, το UKIP με 1 (που δεν την πήρε τελικά ο Νάιτζελ Φαράτζ) και τα λοιπά κόμματα με 22.

Η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας σημείωσε αλματώδη άνοδο μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης εξόδου. Η λίρα κατέγραψε άνοδο σχεδόν 2 σεντς στο 1,5430 έναντι του δολαρίου κατά τις πρώτες συναλλαγές στην Αυστραλασία, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την 30ή Απριλίου.
Η ήττα για τους Εργατικούς αν ισχύσουν τα exit poll αναμένεται… ιστορική και πηγές απο το κόμμα αναφέρουν πως «ο Εντ Μίλιμπαντ θα πάψει να βρίσκεται στη θέση του μέχρι το μεσημεριανό γεύμα».Aπαιτούνται συνολικά 326 έδρες για την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και στην πράξη περίπου 323 αρκούν, διότι το εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin δεν καταλαμβάνει τις έδρες που κερδίζει στο Ουεστμίνστερ.Σαρώνει το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα

Η δημοσκόπηση εξόδου έδειξε επιπλέον ότι το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) κερδίζει τις 58 από τις 59 έδρες οι οποίες κρίνονταν στη Σκοτία, ουσιαστικά σβήνοντας από τον πολιτικό χάρτη της περιοχής τους Εργατικούς, παρότι η Σκοτία αποτελούσε ιστορικά ένα από τα προπύργιά τους. Επικριτές του SNP διατείνονται πως το κόμμα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την διαφαινόμενη εμφατική νίκη του για να διεκδικήσει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας, παρότι ηττήθηκε στην περυσινή διαδικασία.
Χιονοστιβάδα παραιτήσεωνΟ ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος. Όπως είπε δε πιθανώςί να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.Την παραίτησή του ανακοίνωσε επίσης και Νικ Κλεγκ από την ηγεσία του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.Η βαριά ήττα του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές αποτελεί επίσης προσωπική ήττα του ηγέτη του Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος επίσης προτίθεται να υποβάλει την παραίτησή του.

Απογοητευμένος ο Μίλιμπαντ

Ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών αναγνώρισε το άσχημο αποτέλεσμα για το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες, και δεν έκρυψε την πικρία του κόμματος ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα στην Σκωτία, όπου η έφοδος των SNP στέρησε σχεδόν κάθε έδρα από τους Εργατικούς.

«Ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύχτα για τους Εργατικούς» είπε ο Μίλιμπαντ το πρωί της Παρασκευής, παίρνοντας το λόγο επίσης κατά την ανάδειξή του ως νικητή στην περιφέρεια που ήταν υποψήφιος.

Δήλωσε με νόημα ότι «λυπάται πολύ για όσα συνέβησαν σε άλλα μέρη της Βρετανίας», ειδικά στην Σκωτία -όπου η συντριπτική νίκη του σκωτσέτζικου SNP φαίνεται ότι θα στοιχίσει κάθε σκωτσέζικη έδρα από τους Εργατικούς.

SHARE