ΠΕΡΑΣΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΜΕ – ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από τη συζήτηση της τροπολογίας για τα ΜΜΕ

[UPD] Πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή η τροπολογία που φέρνει ριζικές αλλαγές στη διαφήμιση και τα ΜME.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Νωρίτερα σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η αναφορά στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας κ. Σταμάτης, υποστήριξε ότι έκθεση του ΓΛΚ τυπικά υπάρχει, άρα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει κώλυμα, ενώ σημείωσε πως η τροπολογία κατατέθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της διαφήμισης πριν αρχίσει η νέα σεζόν.

Στο σύνολό του ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

ΜΙΚΡΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Οριακές βελτιώσεις για τις αμοιβές των διαφημιστικών εταιρειών κάνει η κυβέρνηση αναμορφώνοντας το άρθρο 1 της τροπολογίας για τα ΜΜΕ, ωστόσο κρατάει τα υπόλοιπα άρθρα ως έχουν.

Υπενθυμίζεται πως με το επίμαχο άρθρο καθιερωνόταν η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις. Τελικά με την οπισθοχώρηση της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή η ρύθμιση για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων μετατίθεται για τις 30/6/2015 από την 1/1/2015 που προβλεπόταν. Παράλληλα βάσει της τροπολογίας προβλέπεται 4% αμοιβή στους διαφημιστές.

Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, ανακοίνωσε ότι από την τροπολογία αφαιρούνται οι παράγραφοι 2 και 3 και προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθούν θεσμικά προβλήματα των δημοσιογράφων αφού δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει σύμβαση από το 2009 για τα θεσμικά όχι τα οικονομικά θέματα. «Και θα το κάνω όχι για συντεχνιακούς λόγους αλλά επειδή πιστεύω ότι η ενημέρωση είναι η ψυχή της δημοκρατίας» κατέληξε η κυρία Βούλτεψη.

Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 προέβλεπαν να λαμβάνεται υπ´ όψιν στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον οργανισμό επιχειρήσεις. Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων και άλλες λειτουργίες.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Χαμός με την τροπολογία για τα ΜΜΕ – Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ – Βελτιώσεις για τις διαφημιστικές από την κυβέρνηση 

Σφοδρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε στην βουλή όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους επί της εφαρμογής του κανονισμού, αποχώρησαν από την συζήτηση της ολομέλειας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα καταστούμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα στον χώρο του τύπου. Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές και θέλει να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το μιντιακό σύστημα».

Παρόμοια ήταν και η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος αφού ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ του κόμματος από τη συζήτηση κατέθεσε και αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία.

Σήμερα συζητείται η τροπολογία για τις συγχωνεύσεις των ΜΜΕ και τη λειτουργία της διαφημιστικής αγοράς, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.  Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών. 

Η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας.

Π. Ρήγας: Δεν χαρίζουμε χρέη στους καναλάρχες – Δίνουμε χρόνο προσαρμογής στις διαφημιστικές

«Δεν ακουμπάμε τα χρέη, δεν χαρίζουμε τα χρέη στους καναλάρχες» είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των τροπολογιών για τα ΜΜΕ.

«Δεν ισχύει ότι χαρίζουμε τα χρέη» πρόσθεσε και κατέληξε: «Δίνουμε χρόνο προσαρμογής για να μην καταρρεύσει ένα ολόκληρο σύστημα -αναφερόμενος στα media shops- και μειώνουμε το κόστος για τους διαφημιζόμενους και τα ΜΜΕ. Πρόθεσή μας είναι να εξακολουθήσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις.

Κουίκ: Οι ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν “παρών” στην τροπολογία για τα ΜΜΕ

“Παρών” θα ψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες για την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με τις συγχωνεύσεις των ΜΜΕ όπως δήλωσε από το βήμα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Κουίκ ανέφερε πως συμφωνεί σχετικά με τη ρύθμιση που προβλέπεται για τις διαφημιστικές εταιρείες, ωστόσο διαφωνεί στη μη δυνατότητα των θεματικών ραδιοφώνων και τηλεοπτικών σταθμών να μετατραπούν σε ενημερωτικά. Επίσης, υποστήριξε πως με την τροπολογία θα μετατραπούν σε πασπαρτού οι τεχνικοί και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ.

Η  Κυβερνητική Εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απάντησε φέρνοντας ως παράδειγμα τη “σχέση” εργαζομένου-εργοδότη, λέγοντας: «Θα λέει ο εργοδότης “σου δίνω 1000 ευρώ για να μου καλύπτεις τηλεόραση και ραδιόφωνο”. Θα κάνει την ατομική του σύμβαση και θα φεύγει».

Βορίδης: Η αξιωματική αντιπολίτευση φυγομάχησε

Σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής, σχολιάζοντας την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, πριν από λίγο, από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας για τις συγχωνεύσεις των ΜΜΕ.

Ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για φυγομαχία εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κατά τη γνώμη μου, αυτή η εικόνα δεν τιμά την αξιωματική αντιπολίτευση. Φυγομάχησε και της χρεώνεται αυτή ακριβώς η φυγομαχία. Καταγράφεται ως τέτοια», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΧΑΜΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ – ΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ – “ΜΑΣ ΚΛΕΙΝΕΤΕ” ΛΕΕΙ Η ΕΕΔΕ

SHARE